1. Anasayfa
  2. Bölümler

Coğrafya Bölümü Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadar?

Coğrafya Bölümü Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadar?
Coğrafya Bölümü
0

Coğrafya bölümü insanların en çok merak ettiği ve araştırdığı alanlardan birisi olmaktadır. İnsanlar başarılı oldukları alanda okumaya devam etmek istemektedir. Bu noktada coğrafya dersleri seven ve bu alanda başarılı olan kişiler de coğrafya bölümünde okumaya devam etmek istemektedir. Fakat bir alanı sevmek o alanda okumaya devam etmek için yeterli sebep olmamaktadır.  Bunun yanında;

  • Okurken göreceğimiz dersler ve hangi alanlarda uzmanlık kazanacağımız bir bölüm seçimi yaparken en önemli konulardan birisi olmaktadır.
  • Bir bölümün iş olanakları, özel ve devlette iş alanları olup olmaması, iş imkanlarının çok olup olmaması önemli bir kriter olmaktadır.
  • Okul bittikten sonra hızlı bir şekilde iş bulunup bulunamayacağı, alanın mezunlarının ortalama ne kadar sürede iş bulabildikleri önemli konulardan birisi olmaktadır.
  • Eğer iş bulunursa, bulunulan işten ortalama olarak ne kadar kazanılacağı yine insanlar için önemli kriterlerden olmaktadır.

Tabii ki  insanlar herhangi bir alanda 4 yıl emek verdikten sonra bu alanda belirli bir seviyeye gelmek ve verdiği emeğin karşılığını almak istemektedir. Adaylar bir okulda 4 yılını geçirdikten sonra işsiz kalmak ve bir de iş stresi yaşamak istememektedir. Bu yüzden de okumak istedikleri bölümü önceden araştırmaktadır. Coğrafya bölümü de bu noktada özellikle de üniversite tercih dönemlerinde sıklıkla araştırılmaktadır.

Coğrafya Bölümü Nedir?

Coğrafya bölümü nedir sorusu insanlar tarafından sıklıkla yönetilen konulardan birisi olmaktadır. Coğrafya bölümü üniversitelerin lisans programlarında bulunan yani eğitim süresi 4 yıl süren bir bölümdür. Bu bölüm dünyanın ve gezegenlerin coğrafi açıdan araştırılmasını ve incelenmesini sağlamaktadır.

Bu alanda okuyan bir öğrenci dünya ekonomik coğrafyası, arazi kullanımı ve planlanması, kıtalar coğrafyası, bölgeler coğrafyası, coğrafi veri analizi, jeomorfoloji, meteoroloji ve klimatoloji, yerleşme, tarım, nüfus coğrafyası, bölgesel coğrafya ilkeleri, kartografya gibi alanlarda dersler almaktadır. Bu sayede bir alanın incelenmesi, coğrafi özelliklerinin belirlenmesi, kıtaların geçmişi ve geleceği hakkında araştırımalar yapılması gibi alanlarda uzmanlık kazanmaktadır.  

Coğrafya bölümüne benzer olan bölümler de yer almaktadır. Bu noktada coğrafya ile ilişkili çok fazla bölüm bulunmaktadır. Bu da bu alandaki rekabeti artırmakta, iş başvurusunda bulunmak istediğinizde de daha çok rakibinizin olmasına neden olmaktadır. Bu konuya da dikkat etmeniz ve okurken kendinizi iyi şekilde geliştirmeniz gerekmektedir.

Coğrafya İş Alanları

Coğrafya iş alanları da araştırılan konulardan birisi olmaktadır. Coğrafya bölümünden mezun olan bir aday farklı alanlarda iş bulabilmektedir. Bu noktada dünyanın incelenmesi ile ilgilenen her türlü alan coğrafya mezunlarının da doğal olarak iş alanı olmaktadır. Bu anlamda hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde iş bulması mümkün olan bir bölümdür.

Coğrafya bölümü mezunları sadece inceleme yapmakla kalmaz bunun yanında planlama aşamalarında da çalışabilirler. Bir yol yapımı, yer altı kaynaklarının tespiti, tarım alanlarının incelenmesi gibi konularda da çalışabilmektedirler. Bu yüzden iş alanları çok geniş olmaktadır. Fakat iş alanları geniş olsa da bu bölümün farklı varyantları da bulunmaktadır. Bu yüzden mezun olan kişi sayısı ve rekabet de yüksektir.

Bu alandan mezun olduktan sonra kolay bir şekilde iş bulmak için mutlaka 4 yılı iyi geçirmek gerekmektedir. 4 yıl boyunca kendimizi geliştirmemiz bu alanda daha kolay bir şekilde iş bulmamızı ve daha başarılı olmamızı sağlayacaktır.  

Coğrafya Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Coğrafya bölümü mezunu ne iş yapar sorusu da insanlar tarafından yöneltilen sorulardan birisi olmaktadır. Bu alandan mezun olan bir kişi;

  • Meteoroloji ölçümü yapan firmalarda çalışabilmekte ve bu çalışmaların yürütülmesinde rol alabilmektedir.
  • Bir tarım alanının ne kadar elverişli olduğunu inceleyebilmekte, tarım alanları için planlar hazırlayabilmektedir. Bu noktada farklı devlet kurumlarında veya özel şirketlerde çalışabilmektedir.
  • Doğal kaynak yönetimi konusunda planlamalar yapabilmekte ve kaynakların doğru şekilde kullanılmasını sağlayabilmektedir. Bu sayede devlet su işleri, ulaştırma ve alt yapı bakanlığı gibi kurumlarımızda çalışabilmektedir.
  • Doğal kaynakların tespiti, yer altı kaynaklarının çıkarılması ve planlanması gibi alanlarda da görev alabilmektedir. Bu noktada yine devlet su işleri, maden tetkik arama gibi kurumlarımızda çalışabilmektedir.

Coğrafya bölümünün iş alanları çok geniş olduğundan dolayı yapabilecekleri işler de geniştir. Hem özel firmalarda hem de devlet kurumlarında kolay bir şekilde iş bulabilmektedir. Tabii ki bu devlete girebilmek ve memur olmak için adayların KPSS’ye girmesi ve bu sınavdan da başarılı olması gerekmektedir. Aksi halde memur olmaları mümkün değildir.

Coğrafya Maaşları

Coğrafya bölümü hakkında araştırılan konulardan birisi de tabii ki coğrafya bölümünden mezun olan bir kişinin ne kadar maaş alacağı olmaktadır. Bu noktada sabit bir sayı söylenmesi mümkün değildir. Fakat bu alandan mezun olan bir kişi özel bir firmaya girdiğinde başlangıç için ortalama olarak 12 – 13 bin TL maaş almaktadır. Tabi iki bu ortalama değerdir bunun çok altında veya çok üstünde almanız da mümkündür. Devlet kurumlarında işe girdiğiniz durumda ise memur maaşı almaktasınız.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir