1. Anasayfa
  2. ALES

Hangi Üniversite Kaç ALES Puanı İstiyor?

Hangi Üniversite Kaç ALES Puanı İstiyor?
hangi üniversite kaç ales puanı istiyor
0

ALES (Akademik personel ve lisansüstü eğitimi sınavı) lisans sonrası eğitimine devam etmek isteyen ve akademik kariyer yapmak isteyenlerin girmesi gereken bir sınavdır. Üniversiteler tabii ki akademik personel alırken de öğrenci alırken de belli bir ALES puanı istemektedir. Bu noktada öğrenciler ve akademik personel adayları sıklıkla hangi üniversite kaç ALES puanı istiyor araştırmasını yapmaktadır.

ALES Nedir?

ALES, ÖSYM tarafından yapılan sınavlardan birisidir. Başta da belirtiğimiz gibi lisans sonrası eğitiminize devam etmek ve akademik personel olmak için girmeniz gereken bir sınavdır. ALES’de sadece Türkçe ve matematik derslerinden soru gelmektedir. Her iki dersten de 50 adet soru sorulmaktadır. Toplam 100 sorudan oluşan bu sınav için sizlere 150 dakika süre verilmektedir. Sınavda üç alandan puan türü oluşmaktadır. Bunlar sayısal alan, sözel alan ve eşit ağırlıktır. Girmek istediğiniz bölüme göre alanınız değişecektir.

ALES’den aldığınız puan 5 yıl geçerlidir. Bu noktada 5 yıl boyunca birden fazla sınava girerseniz en yüksek puanı aldığınız sınav geçerli olacaktır. Bu noktada sürekli olarak sınava girmenizde sakınca yoktur. Tezli yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen öğrenciler bu noktada istediği kadar sınava girebilirler. Lisans okurken de sınava girmeleri mümkündür. Peki hangi üniversite kaç ALES puanı istiyor?

ALES KONULARI İÇİN TIKLAYIN ALES PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYIN

Yüksek Lisans İçin Kaç ALES Puanı Gerekli?

Yüksek lisans yapmak için üniversiteler ALES puanı istemektedir. Taban puan şartı ise üniversiteden üniversiteye değişmektedir. Taban limit 55 puan olmaktadır. Üniversitelerin birçoğu en az 55 puan istemektedir. Fakat bu belirtiğimiz gibi üniversiteye ve bölüme göre değişiklik gösterir. Bu noktada hangi üniversite kaç ALES puanı istiyor değişmektedir. Üniversitelerin istediği puanlar ortalama olarak aşağıdaki gibidir.

  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi:

ODTÜ en merak edilen üniversitelerden birisi olmaktadır. Devlet üniversitelerimiz arasında en iyi üniversitelerin başında gelmektedir. Bu noktada yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerin de en çok merak ettiği üniversite olmaktadır. Bu noktada ODTÜ bazı bölümleri için 60 bazı bölümleri için ise en az 70 puan istemektedir.

  • Ankara Üniversitesi:

Ankara Üniversitesinde de bölümden bölüme istenilen puan şartı değişebilmektedir. Ortalama olarak tezsiz yüksek lisans programları için 55, tezli yüksek lisans puanları için 60 puan şartı aramaktadır. Bölümden bölüme bu puanlar değişebilmektedir. Tezsiz yüksek lisans bölümlerinin bazılarını ALES puanından muaf olabilmektedir.

  • Gazi Üniversitesi:

Gazi Üniversitesi Ankara ilimizde bulunan üniversitelerden birisidir. Özellikle eğitim alanında en çok öne çıkan üniversitelerimizden birisi olmaktadır. Gazi Üniversitesi yüksek lisans için 55 puan şartı aramaktadır. Yüksek lisans bölümlerine başvurmak için en az 55 puan istemektedir.

  • Anadolu Üniversitesi:

En çok araştırılan üniversitelerden birisi de tabii ki Anadolu Üniversitesi olmaktadır. Anadolu üniversitesi de temel şart olan 55 puanı istemektedir. Bu noktada 55 üstünde bir puana sahip olmanız yüksek lisans başvurusu için yeterli olmaktadır.

  • Düzce Üniversitesi:

Düzce Üniversitesi de ALES için 55 puan şartı aramaktadır. İstenilen en az puan olan 55’i almanız durumunda Düzce Üniversitesine de yüksek lisans için başvuru yapabilirsiniz.

  • İstanbul Teknik Üniversitesi:

İstanbul Teknik Üniversitesi de en çok merak edilen üniversitelerden birisi olmaktadır. İstanbul Teknik Üniversitesinde yüksek lisans yapmak istiyorsanız en az 55 puana sahip olmanız gerekmektedir. Bölümden bölüme ALES şartı değişebilmektedir.

Doktora İçin Kaç ALES Puanı Gerekir?

  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi:

Doktora konusunda da ODTÜ en çok merak edilen üniversitelerden birisidir. Bu noktada doktora için aranan minimum ALES koşulu da 70’tir.

  • Ankara Üniversitesi:

Ankara Üniversitesinde bölümden bölüme puanlar değişebilmektedir. Bu noktada ortalama olarak istenilen puan 60 olmaktadır. Ankara üniversitesinde doktora yapmak istiyorsanız en az almanız gereken puan 60’tır.

  • Gazi Üniversitesi:

Gazi Üniversitesi doktora puanı için 60 istemektedir. Bu noktada yüksek lisans için istediğinden 5 puan daha fazla istemektedir. Özellikle eğitim bilimleri alanlarında en sık tercih edilen üniversitelerden birisi olmaktadır. Gazi üniversitesi farklı bölümleri için farklı puan şartı arayabilmektedir.

  • Anadolu Üniversitesi:

Anadolu Üniversitesi doktora konusunda da merak edilen üniversitelerden birisi olmaktadır. Anadolu Üniversitesi özellikle uzaktan eğitim konusunda en çok öne çıkan bölümlerden birisidir. Bu noktada Anadolu üniversitesi doktora programları için en az 55 puan istemektedir.

  • Düzce Üniversitesi:

Düzce Üniversitesi yüksek lisans programlarında olduğu gibi doktora programlarında da 55 puan istemektedir.

  • İstanbul Teknik Üniversitesi:

İstanbul Teknik Üniversitesi yüksek lisans kadar doktora programları ile de dikkat çekmektedir. Bu noktada İTÜ’nün doktora için istediği puan da 55 puan olmaktadır.

Akademisyen Olmak İçin Gereken Puan Şartı

Akademisyen olmak için gereken ALES puanı çok farklılık göstermektedir. Bu alanda yine üniversitelerin ortalama olarak istediği puan 60 olmaktadır. Fakat bazı üniversitelerde bu puan 70 puana kadar çıkabilmektedir. Akademisyen olmak için alacağınız puan yüksek olmalıdır. Üniversiteler temel olarak bu puanları isteseler bile başvuru çok olduğu için puanınızın çok daha yüksek olması gerekmektedir. En az 80 ALES puanına sahip olmanız akademisyen olmak için önemlidir. Hangi üniversite kaç ALES puanı istiyor sorusu bu noktada akademisyen olmak için biraz eksik kalmaktadır. Üniversiteler düşük puanlar isteseler bile bu puanlar ile akademisyen olmanız mümkün olmamaktadır.

Akademisyen olmak isteyenler için ALES çok önemli olmaktadır. Başta da belirtiğimiz gibi ALES her yıl girilebilecek bir sınavdır. Girdiğiniz sınavlar arasında en yüksek puanınız geçerli olacaktır. Bu noktada yüksek lisans ve doktora eğitiminiz boyunca ALES’e girmeniz faydanıza olacaktır. Bu sayede birden fazla kez deneme imkânınız olur. İçlerinden en yüksek puanı aldığınız sınavı da kullanırsınız.

Tezsiz Yüksek Lisans Bölümlerinde ALES Şartı

Tezsiz yüksek lisans bölümlerinde de genellikle 50 puan şartı olmaktadır. Fakat bu üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Bazı üniversiteler tezsiz programları için ALES şartı aramamaktadır. Fakat bu çok düşük aldıysanız bile girebileceğiniz anlamına gelmemektedir. Her üniversitenin belli sayıda kontenjanı olmaktadır. Bu noktada en yüksek puanı olan aday tabii ki ilk alınan aday olacaktır. Çok düşük bir puanınız varsa kontenjanın yetmeme ve sizin alınmama ihtimaliniz yüksektir. Sadece tezsiz yüksek lisansta da değil, tezli yüksek lisans ve akademisyen olmak istediğinizde de puanınız ne kadar yüksek olursa şansınız da o kadar yüksek olacaktır.

Tezsiz yüksek lisansı açık öğretim ile okumak da mümkündür. Bu noktada istenilen ALES puanı daha da farklılık göstermektedir. Açık öğretimde genel olarak 55 puan şartı aranmaktadır. Fakat yine burada da puan aramayan üniversiteler olabilmektedir. Açık öğretime başvuru çok daha fazla olmaktadır. Özellikle puan şartı aramayan üniversitelere çok fazla başvuru gelmektedir. Açık öğretim bu noktada örgün eğitime göre daha yüksek puanlar ile almaktadır. Bu noktada da ALES’den yüksek bir puan almanız önemlidir.

Tezsiz yüksek lisans bölümlerinde de aldığınız en yüksek ALES puanınız geçerli olmaktadır. Bu noktada sınava birden fazla kez girmeniz faydanıza olacaktır. Özellikle sınava ilk girdiğinizde heyecanınız çok daha fazla olmaktadır.  Sınava birden fazla kez girmeniz bu anlamda da faydalı olmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir