1. Anasayfa
  2. DGS

DGS Nedir?

DGS Nedir?
dgs nedir
0

Ülkemizde birçok alanda birçok sınav yapılmaktadır. Bu sınavların bir kısmı Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bir kısmı ise Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır. Dikey Geçiş Sınavı (DGS)’de yapılan bu sınavlardan birisidir. DGS, ÖSYM tarafından yapılmaktadır. DGS 2000 yılından beri yapılmakta uygulanan bir sınavdır. DGS nedir sorusu da bu yıldan beridir sıklıkla sorulmaktadır.

Dikey Geçiş Sınavı Nedir?

DGS nedir sorusu sıklıkla sorulan sorulardan birisidir. Dikey geçiş sınavı yani DGS açık öğretimde ön lisans okumuş adayların ve meslek yüksekokulu okumuş adayların, örgün öğretim programlarına geçiş yapmak için girdiği sınavdır. 2000 yılından sonra mezun olan herkes bu sınav girebilmektedir. Yani bu sınava girmek için son bir yıl veya son iki yıl içinde mezun olmuş olma gibi bir şart bulunmamaktadır.

Dikey geçiş sınavında üç farklı puan türü bulunmaktadır. Gireceğiniz bölüme göre bu üç puan türünden birisinden tercih yaparsınız Dikey geçiş sınavında sayısal, sözel ve eşit ağırlık türleri bulunmaktadır. Sınava sadece iki dersten soru gelmektedir. Bu dersler matematik ve Türkçedir.

Dikey geçiş sınavı bir sıralama sınavıdır. Yani giren adayların kendi içerisinde bir sıraya sokulması ve daha başarılı olanın öne çıkarılması amaçlanmaktadır. Bu noktada bu sınavda yaptığınız yanlışlar doğruları götürmektedir. Yabancı dil seviye tespit sınavı gibi sıralama amacı olmayan sınavlarda yanlışlar doğruyu götürmez. DGS gibi sınavlarda ise yanlışlar doğruları götürmektedir. Bu noktada bu sınavda yaptığınız her 4 yanlış 1 netinizi götürmektedir. Yani her yanlış 0,25 netinizi götürmektedir.

Dikey geçiş sınavında herhangi bir baraj puan yoktur. Aldığınız puan gitmek istediğiniz üniversiteye yetiyorsa gidebilirsiniz. Bu noktada belirli bir puanı geçmeniz gibi bir şart beklenmemektedir. Tabii ki puanınızın hesaplanması için hem sayısal hem de sözel alandan yani hem matematik hem de Türkçeden birer ham puanınızın olması gerekmektedir.

DGS’ye Kimler Girmelidir?

DGS nedir sorusunun bir tarafı da bu sınava kimler girmelidir olmakta. Tabii ki bu sınav her adayın girmesi gereken zorunlu bir sınav değildir. Eğitimini 4 yıllık üniversiteye tamamlamak isteyen veya örgün eğitime geçmek isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Bu noktada;

  • Dikey geçiş yapmak isteyen adayların meslek yüksekokulu veya açık öğretim ön lisans programlarından mezun olması gerekmektedir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve yabancı uyruklu adaylar için de bu şart geçerlidir. Bu noktada son sınıfta bulunup sınava girdiği tarihte mezun olacak adaylar da başvuru yapabilir.
  • Açık öğretim de dahil olmak üzere 4 yıl veya daha fazla yıl olan programlardan ön lisans diploması alan adaylar dikey geçiş sınavına girememektedir.

Bu iki şart dışında büyük bir şart yoktur. Örgün eğitimine devam etmek isteyen tüm adaylar bu sınava girebilmektedir. Sınava giriş noktasında da bir sınır yoktur. Adaylar istediği kadar bu sınava girebilmektedir. Bu noktada geçmek istedikleri örgün eğitim programına girene kadar sınava girme haklarına sahiptir. 

DGS’de Kaç Soru Sorulur?

DGS nedir kısmında sorulan sorulardan birisi de sınavda kaç dakika soru olduğu ve bu soruları çözmek için ne kadar süre verildiğidir. Sınavda 60 matematik ve 60 Türkçe olmak üzere toplam olarak 120 soru bulunmaktadır. ÖSYM yaptığı bu sınavda 120 soruyu çözmemiz için bizlere 150 dakika verilmektedir. Bu sürenin ilk 110 dakikası sınavdan çıkmanız yasaktır. Bunun yanında son 15 dakikasında da çıkmak yasaktır. Sadece 25 dakika boyunca sınavdan çıkmanız mümkün olmaktadır. Bu süre dışında sınavdan çıkmanız tamamen yasaktır. Eğer yasak olan sürelerde çıkarsanız sınavınız geçersiz sayılacaktır.

Sınav salonundan herhangi bir sebeple çıkmanız durumunda yaptığınız tüm sorular geçersiz sayılacak ve puanınız geçersiz olacaktır. Bu noktada sınavdan çıkmayı düşünüyorsanız ilk 110 dakikası sonrasında sınavdan çıkabilirsiniz. Sınavdan çıkmak noktasında bu 25 dakikayı kaçırmamanız iyi olacaktır.

DGS’de Ne Sorulur?

Dikey geçiş sınavında da daha önce de belirtiğimiz gibi Türkçe ve matematikten soru gelmektedir. Türkçe alanından 60 soru sorulmaktadır. Bu 60 sorunun konulara göre dağılımı aşağıdaki gibidir.

  • En çok soru tabii ki paragrafta anlam kısmından gelmektedir. Sınavdaki soruların yarısı bu kısımdan gelmektedir. 23 -25 adet soru bu kısımdan gelmektedir.
  • DGS’de anlatım bozukluklarından son 5 yıldır soru çıkmamıştır. Bu noktada anlatım bozukları konusundan soru gelmemektedir. Yine de bu konuya da bakmanız iyi olacaktır.
  • Cümlede anlam konusu yine en çok soru gelen kısımlardan birisidir. Bu alandan da yaklaşık olarak 20 ila 22 soru gelmektedir.
  • 5 soru da bu noktada sözcükte anlam konusundan gelmektedir.
  • Son olarak Türkçe kısmında yer alan konulardan birisi de sözel mantıktır. Bu alandan da adaylara 8 veya 9 soru sorulmaktadır.

Dikey geçiş sınavında yer alan diğer ders ise matematiktir. Matematikten de toplam olarak 60 soru gelmektedir. Bu soruların da konulara göre dağılımı aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Temel kavramlar, ardışık sayılar ve sayı basamakları konularından toplam olarak 5 soru gelmektedir.
  • Dört işlem ve bölünebilme konularından toplam olarak 1 veya 2 soru gelmektedir.
  • Asal sayılar konularından ortalama olarak her yıl 1 veya 2 soru sorulmaktadır.
  • EBOB, EKOK, faktöriyel ve taban aritmetiği konulardan son yıllarda pek soru gelmemiştir. Bu alanlardan son yıllarda soru çıkmamıştır.
  • Basit eşitsizlikler konusundan her yıl 1 veya 2 soru gelmektedir.
  • Mutlak değer konusundan yine her yıl 1 soru gelmektedir.
  • Rasyonel sayılar, üslü sayılar, köklü sayılar konularından toplam olarak 7 – 8 soru gelmektedir.
  • Oran orantı konusundan ortalama olarak 2 soru gelmektedir.
  • Problemler kısmından ortalama olarak 18 ila 25 soru arasında gelmektedir. En çok soru gelen alan problemlerden olmaktadır.
  • Grafik ve tablo yorumlama sorularından da 3 veya 4 tane soru gelmektedir.
  • Modüler aritmetik kısmından 2 veya 3 soru sorulmaktadır.
  • Geriye kalan sorular ise diğer konulardan gelmektedir. Bunun yanında sınavda 6 adet de geometri sorusu sorulmaktadır.
DGS KONULARI

DGS’de Kaç Alan Vardır?

DGS’de üç adet alan vardır. Bunlar sayısal, sözel ve eşit ağırlık konularıdır. Bu noktada tabii ki sayısal alanda bir bölüme girecekseniz daha çok matematik sorusu yapmanız gerekirken sözel alanda bir bölüm seçecekseniz daha çok Türkçe sorusu yapmanız gerekmektedir. Eşit ağırlık alanında ise her iki alanın standart puanı aynıdır. Yani her iki alanda sizlere aynı puanı getirmektedir.

Bunun yanında sınavda sayısal alandan girenin sözel kısmı, sözel alandan girenin de sayısal kısmı yapması gerekmektedir. Aksi halde alacağı puan düşük olacaktır.

DGS ile Hangi Bölümlere Gidilebilir?

Geçilebilecek birçok bölüm vardır. Tabii ki bunlar için mezun olduğunuz alan da önemlidir. Temel olarak geçebileceğiniz alanlar hemşirelik, sağlık yönetimi, sosyal hizmet, hukuk, çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenliği, bankacılık, ekonometri, ekonomi, ekonomi ve finans, gazetecilik, fotoğraf, iletişim bilimleri, iletişim sanatı, mühendislik bölümleri, veterinerlik gibi bölümlere geçmeniz mümkündür. Kısaca istediğiniz birçok alana geçiş imkânı vardır. Fakat belirtiğimiz gibi herkes her bölüme geçemez. Mezun olduğunuz yüksek okul veya ön lisans programı bu noktada belirleyici olmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir