1. Anasayfa
  2. Puan Hesaplama

DGS Puan Hesaplama

DGS Puan Hesaplama
DGS Puan Hesaplama
0

2024 Dikey Geçiş Sınavı puan hesaplama modülümüz EgitimPusulam üzerinden ücretsiz kullanıma açıktır. DGS puan hesaplama 2024 aracı puan hesaplama işlemlerini bir önceki yıllarda yapılan sınavların puan getirilerine göre yapmaktadır. Doldurduğunuz doğru ve yanlış sayılarına göre netlerinizi hesaplayarak sınav sonucunda alınan puanı göstermektedir.

DGS KONULARI İÇİN TIKLAYIN

DGS puan hesaplama işlemleri için aşağıdaki bölümleri doldurmanız yeterlidir.

Önlisans Diploma Puanı Puan
Önlisans Diploma Puanı

DGS PUAN HESAPLAMA

DoğruYanlışNet
SAYISAL(60)
SÖZEL(60)
Puan TipiPuan
DGS SAYISAL 2023
DGS SÖZEL 2023
DGS E.A 2023

DGS Puan Hesaplama

Dikey geçiş sınavı ÖSYM tarafından yapılan sınavlardan birisidir. Bu sınavın amacı meslek yüksekokulu ve ön lisans mezunlarının, lisans programlarına geçiş yapmalarıdır. Tabii DGS sınavından çıkan öğrencilerin en çok merak ettiği kısım alacakları puan olmaktadır. Bu noktada DGS puan hesaplama araması da sıklıkla yapılmaktadır.

Puan hesaplaması yapılırken birçok etmene bakılmaktadır. Bu etmenler arasında tabii ki DGS puanınız ve mezun olduğunuz meslek yüksekokulu veya ön lisans bölümündeki ortalamanız bulunmaktadır. ÖSYM’de bu iki puanınızı belli kat sayılarda kullanarak sizlere tam bir sonucu vermektedir. Bu noktada bu katsayılar bazı durumlarda değişebilmektedir. Fakat genel olarak hesaplamanın genel bir formülü vardır ve yaklaşık puanınızı vermektedir.

DGS Puan Hesaplama 2024

DGS puan hesaplama 2024 yılında da sıklıkla araştırılmaktadır. 2024 yılındaki sınav henüz yapılmadığından katsayıları tam olarak bilmek mümkün değildir. Bununla birlikte her yıl kullanılan ve alacağınız puana çok yakın bir sonuç veren bir hesaplama yöntemi bulunmaktadır. DGS’de sayısal ve sözel alanları yer almaktadır. Bu noktada tabii ki sayısal ve sözel alanlarda uygulanan kat sayılar farklıdır.

DGS sınavında 60 Türkçe, 60 matematik sorusu olmak üzere toplam 120 soru sorulmaktadır. Bu 120 soruyu çözmeniz için sizlere 135 dakika yani 2 saat 15 dakika süre verilmektedir. Yukarıda da belirtiğimiz gibi sayısal ve sözel alan da bu noktada ayrılmaktadır. Tabii ki tüm adayların tüm soruları çözmeleri gerekmektedir. Fakat sayısal adaylara matematik, sözel adaylara ise Türkçe daha fazla puan getirmektedir.

DGS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

Dikey geçiş sınavında puan hesaplaması yapılırken bir önceki senenin verileri kullanılmaktadır. Yaptığınız net sayısının puan karşılığı her yıl farklılık göstermektedir. Öğrencilerin puanlarını yaklaşık olarak hesaplaması için ortalama bir formül geliştirilmiştir. Bu formül net olarak sonuç vermese de yaklaşık olarak bir sonuç ortaya çıkarmaktadır. Bu noktada DGS puan hesaplama yöntemleri de web siteleri de sizlere yaklaşık bir sonuç vermektedir.

DGS puan hesaplaması yapılırken net sayılarınızın esas alındığını unutmamanız gerekir. Bu noktada sınavda yapacağınız her 4 yanlış bir doğrunuzu götürecektir. Yani yaptığınız her yanlış 0,25 netinize mal olmaktadır. Bu doğrultuda 8 doğru 4 yanlış yaparsanız netiniz 7 olacaktır. Puan hesaplamalarında da her zaman netinizi kullanmanız gerekir. Doğru sayınız ile hesaplama yapmak yanlış bir sonuç almanıza neden olacaktır.

Puan hesaplaması için isterseniz aşağıda yer alan formülü kullanarak kendiniz hesaplama yapabilirsiniz. İsterseniz de internet üzerinde bu konuda birçok online hesaplama aracı vardır. Bu araçları kullanmanız da mümkündür. Bu araçlar sayesinde doğru ve yanlış sayılarınız ile başarı puanınızı girmeniz halinde sistem sizlere otomatik olarak puanınızı sunmaktadır.

DGS Puan Değerleri Neler?

Yukarıda da belirtiğimiz gibi sayısal ve sözel alan için yaptığınız net başına alacağınız puan değişmektedir. Bu noktada DGS puan hesaplama işlemi sırasında hangi alandan girdiğiniz önemlidir. Sayısal alandan giren öğrencilere doğal olarak matematik, sözel alandan giren öğrencilere ise Türkçe daha fazla puan getirmektedir. Fakat tüm öğrencilerin tüm soruları yapmaları gerekmektedir. Aksi halde alacakları puan düşük olacak ve iyi bir lisans programına geçmeleri mümkün olmayacaktır.

Sayısal Adaylar İçin DGS Puan Hesaplanması:

Belirtiğimiz gibi sayısal adayların puanı hesaplanırken matematik çok daha büyük bir etmen olmaktadır. Fakat sadece matematik yaparak da iyi bir lisans programına yerleşmeniz mümkün değildir. Türkçe dersinde de iyi bir başarıya ulaşmanız gerekir. Bu noktada sayısal adaylar için DGS puan hesaplama aşağıdaki gibi yapılmaktadır.

  • Sayısal alanda puan hesaplaması yaparken ilk olarak ön lisans veya meslek yüksekokulundan başarı puanınıza bakılmaktadır. Bu noktada ilk olarak mezuniyet notunuzu ilk olarak 0,8 ile çarpmanız gerekir. Bunun sonucunda size en fazla 80 puanlık bir sonuç gelecektir. Bunun sonucunda çıkan sonucu da 0,6 ile çarpmanız gerekir. Bu da sınav puanınıza eklenecek olan puanı vermektedir.
  • İkinci bakılan kısım tabii ki matematik netinizdir. Sayısal alan için matematikte yaptığınız netiniz 1,575 ile çarpmanız gerekir. Netinizi bu oran ile çarptığınızda çıkan sonucu başarı puanınızın üstüne eklemeniz gerekir.
  • Sonrasında yapmanız gereken Türkçe’nin size ne kadar puan getirdiğini hesaplamaktır. Türkçe puanınızı hesaplamak için de yaptığınız net sayısını 0,336 ile çarpmanız gerekir. Bunun sonucunda çıkan puanı da öncekiler ile toplamanız gerekir.
  • Son aşamada ise çıkan sonuca 105,536 puan eklemeniz gerekir. Yani yukarıdaki hesaplamalar sonucunda ortaya çıkan sonucu bu sayı ile toplamalısınız. Tüm bu toplamların sonucu da sizin sayısal alan puanınız olacaktır.

Sözel Adaylar İçin DGS Puan Hesaplama:

Sözel adaylar için tabii ki Türkçe çok daha fazla puan getirmektedir. Fakat sayısal alanda olduğu gibi sözel alanda tüm dersleri yapmanız gerekir. Bu noktada sözel alandan girseniz bile matematik de yapmanız gerekir. Sözel puanınızı hesaplarken;

  • Yine ilk olarak başarı puanınızı hesaplamanız gerekir. Bu noktada mezuniyet notunuzu önce 0,8 ile çarpmanız gerekir. Bunun sonucunda çıkan puanı 0,6 ile çarparak sınav notunuza eklemeniz gerekir.
  • Sonrasında sözel adaylar Türkçe netlerini 1,681 ile çarpmanız gerekir. Bunun sonucunda çıkan puanı da başarı puanınıza ekleyiniz.
  • Bu aşamadan sonra matematik netinizi 0,315’le çarpmanız gerekir. Bunun sonucunda çıkan puanı da yine yukarıdaki hesaplamaya ekleyin.
  • Son olarak elde ettiğiniz puana 87,747 puan ekleyin. Bunların sonucunda çıkan sonuç puanınızı oluşturacaktır.

Eşit Ağırlık Adaylar İçin DGS Puan Hesaplama:

Sınavda tabii ki olan alanlardan birisi de eşit ağırlıktır. Bu noktada bu alanda hem matematik hem de Türkçe büyük önem kazanmaktadır. Eşit ağırlık puanınızı hesaplarken;

  • İlk olarak tabii ki başarı puanınız gerekmektedir. Başarı puanınızın hesaplanması tüm alanlar için aynıdır. Bu noktada eşit ağırlık adaylar da mezuniyet notunuzu önce 0,8 ile çarpmanız gerekir. Bunun sonucunda çıkan puanı 0,6 ile çarpmalıdır. Sonucunda çıkan puan sınav notuna eklenecektir.
  • Eşit ağırlık alanında sınava giren adaylar Türkçede yaptıkları netlerini 1,009 çarpmalıdır. Sonrasında bunu da başarı puanının üstüne eklemelidir.
  • Matematikte yaptıkları netleri ise 0,945 ile çarpmaları gerekir. Yine bunun sonucunda çıkan puanı yine yukarıdaki işlemlerin sonucu ile toplamalıdır.
  • Son aşamada bunda da sabit bir puan eklemesi yapılır. Eşit ağırlık adaylar için eklenen bu sabit puan 96,642 olmaktadır. Bu puanı da yukarıdaki işlemlerin sonucuna eklemeniz gerekir.

DGS Puan Değişimi Neye Göre Oluyor?

Yukarıda belirtiğimiz formüller geçen senelere bakılarak oluşturulmuş formüllerdir. Her sene bu kat sayılarda ve eklediğiniz puanlarda değişiklik olabilmektedir. Bu noktada yukarıdaki hesaplamalar baştan beri belirttiğimiz gibi yaklaşık bir sonuç vermektedir. Yaklaşık sonuç gerçek puanınızdan 20 puan yüksek veya 20 puan düşük olabilmektedir. Sınav yapılmadan kat sayılar ve eklenecek ekstra puanlar net olarak bilinmemektedir. Bunların belirlenmesinde geçmiş yıllarda yapılan sınavlar esas alınmaktadır. O yılki kat sayıyı ve eklenecek sabit puanı belirleyen birçok etmen vardır. Bu etmenlerin başında o yıl sınava giren öğrenci sayısı, sınava giren öğrencilerin başarısı ve o yıl yapılan sınavın zorluğu gelmektedir. Bu noktada hesaplama yaklaşık bir sonuç vermektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir