1. Anasayfa
  2. KPSS

KPSS Kaç Ayda Biter?

KPSS Kaç Ayda Biter?
kpss kaç ayda biter
0

KPSS çalışmak isteyen adayların en çok sorduğu soruların arasında KPSS kaç ayda biter sorusu üst sıralarda yer almaktadır. Birden fazla KPSS vardır. Bunlardan bazıları 2 yılda bir bazıları ise yılda bir yapılmaktadır. Bu noktada çalışmanız gereken vakit değişiklik gösterecektir. Ayrıca almak istediğiniz puan da ne kadar süre çalışmanız gerektiğini belirleyecektir.

Sınavdan atanmak istiyorsanız bölümünüze göre ortalama 70 ila 85 arasında bir puan almanız gerekir. Tabii ki bazı öğretmenlik alanları bunlardan çok daha fazlasını gerektirir. Yine ortaöğretim ve ön lisans KPSS’den atanmak istiyorsanız da daha yüksek puanlar almanız gerekmektedir.

Yukarıda yazılanlardan da anlayabileceğiniz gibi sınavdan hedeflediğiniz puanı almak için çalışmanız gereken süre değişiklik gösterecektir. Yazımızda belirtiğimiz süreler bu noktada ortalama sürelerdir. Sınavdan 80’e yakın bir puan almak istediğiniz ve konular hakkında da çok az bilginiz olduğu varsayılmıştır.

KPSS Lisans Konuları İçin Tıklayın KPSS Önlisans Konuları İçin Tıklayın KPSS Ortaöğretim Konuları İçin Tıklayın

KPSS Nedir?

Kamu personeli seçme sınavı memur olmak için girmeniz gereken sınavdır. Bu sınav sonucunda alacağınız puana göre atamanız yapılacaktır. Bu sınavdan yüksek puan almanız önemlidir. Hem atamanızın yapılması için hem de istediğiniz şehirde olabilmeniz için yüksek puan almanız gerekmektedir. Tabii ki bunun için de sınava doğru şekilde çalışmalısınız. İnsanların da bu noktada KPSS ile ilgili en çok sorduğu soru KPSS kaç ayda biter sorusu olmaktadır.

KPSS birçok insanın umutlarını bağladığı bir sınavdır. Ülkemizde de en çok insanın girdiği sınavların başında gelmektedir. Her geçen sene atanmak daha da zorlaşmaktadır. Bu noktada her sene daha çok çalışmanız gerekir. Hedefiniz her zaman yüksek bir puanda olmalıdır. Bu noktada sınava ne kadar erken başlarsanız sizin için de o kadar iyi olacaktır.

Özellikle ön lisans veya ortaöğretim KPSS’den atanmak gibi bir hedefiniz varsa bu noktada çok daha fazla çalışmanız gerekir. Bu iki sınava giren kişi sayısı fazla, atama ise az olduğundan daha yüksek bir puan almanız bunun için de daha çok çalışmanız gerekmektedir. Fakat bu sınavların avantajı da 2 yılda bir yapılıyor olmalarıdır. Bu noktada çalışacak çok daha fazla zamanınız vardır.

Kaç Çeşit KPSS Var?

KPSS’de birçok sınav türü bulunmaktadır. Öğretmenlik alan bilgisi, YDS, KPSS A grubu gibi farklı sınavlara girmeniz gereken puan türleri de yer almaktadır. Tabii ki sizin de bu gibi alanlara da girmeniz gerekiyorsa onlar için de ekstra zaman harcamanız ve çalışmanız gerekir. Yazımızda KPSS kaç ayda biter sorusunu cevaplarken bu alanları hariç tutarak sizlere ortalama bir hesap çıkarmaya çalıştık. Asıl sorumuza dönersek 3 çeşit KPSS sınavı bulunmaktadır. Bunlar Lisans KPSS, ortaöğretim KPSS ve ön lisans KPSS’dir.

Lisans KPSS: KPSS sınavları arasında en zor olanıdır. Bu sınav türünde tamamen bilgiye dayalı sorular sorulmaktadır. KPSS lisans sınavı her yıl yapılmaktadır. Öğretmenlik ve benzeri alanların da her yıl sınava girmesi zorunludur. Aldığınız puanlar bir sonraki sınav yapılana kadar geçerli olacaktır. Bu yüzden eğer atanamazsanız her yıl sınava hazırlanmanız gerekir.

Ön Lisans KPSS: Ön lisans KPSS meslek yüksekokulu ve 2 yıllık bölüm mezunları tarafından girilen sınavdır. Bu sınavda bilgiden daha çok yoruma dayalı bir düzen vardır. Ön lisans KPSS sınavları 2 yılda bir yapılmaktadır. Bu noktada aldığınız puan da 2 yıl boyunca geçerli sayılmaktadır. Fakat bu alanda yapılan atama lisansa göre daha azdır.

Ortaöğretim KPSS: Bu sınava ise lise mezunu adaylar girebilmektedir. Liseden mezun olan adayların memur olmak için girdiği sınav türüdür. Ön lisans KPSS’de olduğu gibi bu sınavda da daha çok yoruma dayalı sorular bulunmaktadır. Bu sınavda 2 yılda bir yapılmaktadır. Aldığınız puan 2 yıl boyunca geçerlidir. Çalışacak daha uzun bir zamanınız bulunmaktadır. Fakat sınavdan düşük alırsanız bir sonraki sınav için de 2 yıl beklemeniz gerekmektedir. Bu anlamda 2 yılda bir yapılmasının hem avantajı hem de dezavantajı vardır.

KPSS’de Kaç Soru Çıkıyor

KPSS’de 3 farklı alan bulunsa da çıkan soru sayısı ve soruların geldiği dersler değişmiyor. Sınavda temel olarak iki alan bulunuyor. Bunlardan birisi genel yetenek diğeri ise genel kültür. Her iki alandan da 60 toplam olarak 120 soru sizlere yöneltiliyor. Bu 120 soruyu cevaplamanız için ise sizlere 130 dakika süre veriliyor. Yani 2 saat 10 dakikalık bir zamanınız oluyor. Soru sayısının derslere göre dağılımı ise aşağıdaki gibi oluyor.

  • Genel yetenek kısmında Türkçe ve matematik alanları bulunuyor. Türkçe kısmından sizlere 30 adet soru soruluyor. Bunların içerisinde genel mantık soruları da yer alıyor.
  • Genel yetenek kısmındaki diğer ders olan matematikten de yine sizlere 30 soru soruluyor. Bu 30 soru içerisinde ise geometri soruları da yer alıyor. Ortalama olarak 3 veya 4 tane geometri sorusu bulunuyor.
  • Genel kültür alanında ise 4 adet ders bulunuyor. Bunlar tarih, coğrafya, vatandaşlık ve güncel bilgiler oluyor. Genel kültür alanında en çok soru gelen ders tarih oluyor. Tarihten 25 ila 28 soru arasında soru geliyor.
  • Genel kültürde en çok soru gelen ikinci alan tabii ki coğrafya oluyor. Coğrafyadan her yıl ortalama olarak 18 soru soruluyor.
  • Bir sonraki dersimiz olan vatandaşlık kısmından sizlere 9 soru soruluyor.
  • Son dersimiz ise güncel bilgiler oluyor. Bu kısımda herhangi bir derse dayalı soru gelmiyor. Bu kısımda ülkemizde veya dünyada yaşanılan gelişmeler ile ilgili sorular yer alıyor. Bu noktada güncel haberleri takip etmeniz önemli oluyor. Bu alandan da her yıl 6 soru geliyor.

KPSS Konu Dağılımı

KPSS’de her türlü soru türünden soru gelme ihtimali bulunuyor. Bu noktada şu konudan şu kadar soru gelir demek KPSS için mümkün olmuyor. Fakat Türkçe alanında kelimede anlam, cümlede anlam ve paragrafta anlam soruları en çok sorulan sorular oluyor. Matematik kısmında ise en çok problemlerden soru geliyor.

Tarih ve coğrafya için lisansta neredeyse her konudan bir soru geliyor. Bu noktada belirli bir konuya daha yoğun çalışmanız gibi bir durum olmuyor. Ortaöğretim ve ön lisansta ise bilgiden çok yoruma dayalı soru geliyor. Bu noktada konular hakkında az – çok bir bilginiz olması soruları doğru cevaplamanız için yetiyor.

KPSS’ye Kaç Ay Çalışmak Gerekir?

Asıl sorumuza gelecek olursak KPSS kaç ayda biter? KPSS en başta belirtiğimiz gibi bildiğiniz konulara ve almak istediğiniz puana göre değişir. Lisans için ortalama olarak 6 – 8 ay harcamanız gerekir. Tabii ki bu süre sonunda da özellikle deneme çözerek konuları unutmamanız önemlidir. Eğer öğretmenlik alan bilgisi veya eğitim bilimleri gibi farklı alanlara da girecekseniz bunları da süreye eklemeniz gerekir.

Ortaöğretim ve ön lisans başta da belirtiğimiz gibi 2 yılda bir yapılmaktadır. Tüm konuları tamamen bitirmeniz bunda da ortalama 6 ila 8 ay sürecektir. Fakat bu sınavın arası çok uzun olduğundan unutma payı da daha fazladır. Bu noktada bu sınavlar için çok daha fazla tekrar yapmanız gerekir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir