1. Anasayfa
  2. Puan Hesaplama

YKS Puan Hesaplama

YKS Puan Hesaplama
YKS Puan Hesaplama
0

TYT puan hesaplama işlemleri için sadece TYT bölümünü doldurmanız, AYT puan hesaplama işlemleri için AYT bölümünü doldurmanız yeterli olacaktır.

TYT Konuları İçin Tıklayın

EK Bilgi

Diploma Puanı Puan
Diploma Puanı

1.OTURUM – TYT

DoğruYanlışNet
Türkçe(40)
Sosyal(20)
Matematik(40)
Fen(20)

2.OTURUM – AYT

(Boş bırakırsanız TYT hesaplar.)

DoğruYanlışNet
Matematik(40)
Fizik(14)
Kimya(13)
Biyoloji(13)
Edebiyat(24)
Tarih-1(10)
Coğrafya-1(6)
Tarih-2(11)
Coğrafya-2(11)
Felsefe(12)
Din K.(6)
Dil(80)

YKS – AYT Puan

Puan TipiHamYerleştirme
TYT Puanı
Sayısal
Sözel
Eşit Ağırlık
Dil

YKS Puan Hesaplama

YKS yani Yükseköğretim kurumları sınavı her lise öğrencisinin merak ettiği ve araştırdığı sınavların başında gelmektedir. Tabii ki bu sınav ile ilgili olarak en çok yapılan araştırma da YKS puan hesaplama araştırması olmaktadır. Öğrenciler sınavdan çıktıktan sonra kaç alacaklarını merak etmekteler. Özellikle sorunlar yayınlandıktan ve yaklaşık bir net sayısı elde ettikten sonra puanlarını hesaplamak istemekteler. Tabii ki puanlar her yıl farklılık göstermektedir. Bu noktada standart sapma ve benzeri durumları tam olarak hesaplamanız mümkün olmayacaktır. Yine de yaklaşık olarak kaç alacağınız belirlemeniz mümkündür.

YKS Puan Hesaplama 2024

YKS puan hesaplama 2024 yılında da sıklıkla araştırılan konulardan birisidir. Öğrenciler sınavdan sonra kaç puan alacaklarını büyük bir merakla beklemektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi her yıl yaptığınız nete göre alacağınız puan farklılık göstermektedir. Bu noktada yapılmamış olan bir sınav için bu verileri kesin olarak bilmek mümkün olmamaktadır. Bu noktada elimizdeki en iyi veriler geçmiş yılın verileri olmaktadır. Geçmiş yıllardaki başarılara ve puanlara bakarak bir tahmin yapmak mümkündür. Bu tahminler genel olarak alacağınız puana yakın bir puan verecektir.

Burada önemli olan noktalardan birisi de zor sorunun daha çok puan getirdiği yanlışıdır. Sınavda soru bazlı bir değerlendirme yapılmaz. Her dersin kendi içerisinde belirli bir puanı oluşmakta ve tüm sorular size aynı puanı kazandırmaktadır. Yıllardır bir efsane haline gelmiş olan zor sorular daha çok puan getirir algısı bu anlamda yanlıştır. Kendinizi zor sorular yapmak için zorlamak yerine birden fazla kolay soru yapmanız bu yüzden faydanıza olacaktır.

YKS Puan Hesaplama Nasıl Yapılır?

YKS puan hesaplaması yapılırken ilk olarak AYT sınavınızdaki başarınız ele alınır. Bu noktada yaptığınız yanlış sayısının dörtte biri doğru sayınızdan çıkarılır. Sonuç olarak net dediğimiz kavram elde edilir. Bu noktada 4 doğru 4 yanlış yaptığınız bir testte netiniz 3 olacaktır. Her 4 yanlışınız bir doğrunuzu götürecektir. Yine aynı örneğimizde 4 doğrunuz ve 8 yanlışınız olursa net sayınız 2’ye düşecektir. Tabii ki netler küsürlü de olabilmektedir. Yani 4 doğru ve 1 yanlış yaptığınız derste netiniz 3,75 olacaktır. Hernetin 0,25 doğrunuzu götürdüğünü söylememiz bu noktada mümkündür.

TYT sınav puanı hesaplanırken dikkate alınan noktalardan birisi de TYT puanınızdır. YKS puanınızı, TYT’den aldığınız puan da etkilemektedir. Bu noktada ilk girdiğiniz sınav olan TYT’den de yüksek almak önemlidir. YKS puanınız hesaplanırken bunun %40’ını TYT puanınız oluşturmaktadır.

Son olarak etkili olan unsur ise tabii ki OBP puanınızdır. Okul başarı puanı diploma notunuzun 5 ile çarpılması ile elde edilir. Diploma notu 50 olan bir öğrencinin OBP puanı da 250 olacaktır. Yine diploma notu 80 olan bir öğrencinin OBP’si 400 olacaktır. Siz de diploma notunuzu 5 ile çarparak kolaylıkla OYP puanınızı elde edebilirsiniz.

OBP puanınız, AYT puanınız ve TYT puanını birleşerek YKS puanınızı oluşturmaktadır. YKS puan hesaplama bu üçünün belirli oranlarda etkisi ile ortaya çıkmaktadır.

YKS Puan Değerleri Neler?

YKS’de yaptığınız her netin bir puan karşılığı olmaktadır. Bu puan karşılığı yıldan yıla farklılık göstermektedir. Bu noktada 2023 yılı için tam olarak puan karşılığını bilmek mümkün değildir. Burada yapabileceğimiz tek şey 2022 yılı verilerini esas alarak tahminde bulunmaktadır. Bu noktada hangi alanda sınava girdiğinize göre de derslerin getirdiği puan değişmektedir. Tabii ki TYT ve AYT sınavında da bu puan farklılık göstermektedir.

TYT Derslere Göre Puanlar:

TYT ilk girdiğimiz sınavdır. Bu sınavda Türkçe, matematik, sosyal bilgiler ve fen bilgisi olmak üzere 4 ders bulunmaktadır. Bu 4 derste yapacağınız her netin puan karşılığı aşağıdadır. Burada yaptığınız doğru değil net başına puanlar olduğunu bir kez daha vurgulamamız gerekir.

  • TYT Türkçede yaptığınız her net size yaklaşık olarak 2,84 puan kazandırmaktadır. Bu anlamda sınavda net başına en düşük puanı kazandıran ders 2022 yılında Türkçe olmuştur.
  • Matematik size net başına 2,87 puan getirmektedir. 2022 yılında net başına en az puanı kazandıran ikinci ders de bu noktada matematik olmuştur.
  • TYT fen bilgisinde yaptığınız her net sizlere 3,13 puan olarak dönmüştür. Sınavda size en çok puanı getiren ikinci ders bu noktada fen bilgisi olmuştur.
  • TYT sosyal bilgiler de ise her net 3,14 puan getirmiştir. Fen bilgisi ile arasında 0,01’lik bir fark olmuştur. Bu noktada 2022 yılında sizlere en çok puanı sosyal bilgiler getirmiştir.

AYT Sayısal Alana Göre Puanlar:

AYT’de girdiğiniz alana göre derslerden alacağınız netler farklılık göstermektedir. Bu noktada AYT sayısal öğrencilerinin derslerde yaptıkları her net için aldıkları puan aşağıdaki gibi olmuştur.

  • Türkçe sayısal adaylar için en az puanı getiren alan olmuştur. Her netiniz için sizlere 1,19 puan kazandırmıştır.
  • Sayısal adaylar için temel matematik net başına sadece 1,21 puan getirmiştir.
  • Sosyal bilgiler dersi sayısal adaylara en az neti getiren 3. ders olmuştur. Bu anlamda her net 1,32 puan getirmiştir. Fen bilgisi de sosyal bilgiler ile aynı 3’cülüğü paylaşmıştır. Bu noktada fen bilgisi de sayısal adaylara 1,32 puan getirmiştir.
  • AYT Metmatik sayısal adaylara net başına 2,59 puan getirmiştir.
  • AYT Fizik sayısal adaylara en çok puan getiren alan olmuştur. Fizikte her net 3,19 puan getirmiştir. Bu anlamda fizikte fazla net yapan öğrenciler öne çıkmıştır.
  • AYT biyoloji yine en çok puanı getiren alanlardan olmuştur. AYT biyoloji net başına öğrencilere 3,11 puan kazandırmıştır.
  • AYT Kimya ise öğrencilere net başına 2,95 puan getirmiştir.

AYT Eşit Ağırlık Alanına Göre Puanlar:

  • Türkçe eşit ağırlık adaylarına net başına 1,22 puan kazandırmıştır.
  •  Sosyal bilgiler net başına 1,35 puan getirmiştir.
  • Temel matematik net başına 1,23 puan getirmiştir.
  • Fen bilgisi net başına 1,34 puan getirmiştir.
  • AYT matematik net başına 2,65 puan getirmiştir.
  • AYT Edebiyat net başına 3,21 puan getirmiştir.
  • AYT Tarih -1 en çok puan getiren alan olmuştur ve net başına 3,339 puan getirmiştir.
  • AYT Coğrafya 1 ise net başına 2,28 puan getirmiştir.

AYT Sözel Alana Göre Puanlar:

  • Türkçe sözel alan adaylarına net başına 1,15 puan getirmiştir.
  • Sosyal bilgiler net başına 1,27 puan getirmiştir.
  • Temel matematik net başına 1,16 puan getirmiştir.
  • Fen bilgisi net başına 1,34 puan getirmiştir.
  • AYT Edebiyat net başına 3,03 puan getirmiştir.
  • AYT Tarih -1 net başına 3,15 puan getirmiştir.
  • AYT Tarih -2 net başına 3,51 puan getirmiştir.
  • AYT Coğrafya -1 net başına 2,15 puan getirmiştir.
  • AYT Coğrafya -2 net başına 2,22 puan getirmiştir.
  • Felsefe grubu en çok puanı kazandırmıştır ve net başına 3,89 puan getirmiştir.
  • DKAB ise net başına 2,93 puan getirmiştir.

YKS Puan Değişimi Neye Göre Oluyor?

Puan değişimi sınavın zorluğu ve kolaylığına göre, giren öğrenci sayısına göre ve tabii ki sizin başarınıza göre oluyor. Bu noktada alacağınız puanı en çok etkileyen başarınız olmakta. Geçmiş yıllara baktığımızda net başına aldığınız puanlar genellikle aynı seviyelerde dolaşmakta. Sınavda yaptığınız doğru sayısına göre aldığınız puan bu anlamda çok değişmemekte. Fakat sıralamanız diğer öğrencilerin başarısına göre değişiklik göstermekte.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir