Öğrenciler tarafından en çok sorulan sorulardan birisi de TYT kaç ayda biter sorusu olmaktadır. Bu noktada net bir cevap vermek mümkün değildir. Herkesin temeli farklıdır. Bunun yanında herkesin öğrenme hızı da değişiklik göstermektedir. Tüm bu etmenler de TYT’yi kaç ayda bitireceğinizi belirlemektedir. TYT’de yer alan tüm dersleri bitirmeniz eğer hiç temeliniz yoksa ortalama 6 ay sürecektir. Tabii ki bu süre sahip olduğunuz bilgilere ve öğrenme hızınıza göre değişir. Daha kısa veya daha uzun sürede bitirmeniz de mümkündür.
TYT Hangi Dersler Var?
TYT lisede gördüğümüz ana derslerin hepsini barındırmaktadır. TYT’de toplam 120 tane soru çıkmaktadır. Bu soruların ders dağılımı aşağıdaki şekildedir;
- Türkçe dersi ile ilgili olarak 40 tane soru çıkmaktadır. Türkçe’nin neredeyse her alanından soru gelmektedir. En fazla soru ise cümle de anlam, sözcükte anlam ve paragrafta anlam sorularından gelmektedir.
- En çok soru gelen alanlardan birisi de matematiktir. Temel matematik kısmında toplamda 40 adet soru bulunmaktadır. Matematik kısmında da en çok soru problemlerden gelmektedir.
- Sosyal bilimler kısmında toplam 20 tane soru gelmektedir. Bu sorulardan 5 tanesi tarih, 5 tanesi coğrafya, 5 tanesi felsefe ve 5 tanesi din kültürü olmaktadır.
- Sınavda 20 soru da fen bilimleri kısmından gelmektedir. Fizikten 7 soru, kimyadan 7 soru ve biyolojiden de 6 soru gelmektedir.
Bu noktada matematik ve Türkçe’de başarılıysanız geriye kalan dersleri halletmeniz daha kolay olacaktır. Fakat hiçbir ders hakkında fazla fikriniz yoksa bu noktada TYT’yi yetiştirmeniz 6 aya yakın sürecektir.
TYT kaç ayda biter sorusu yukarıda da belirttiğimiz gibi sıklıkla sorulmaktadır. Eğer sıfırdan başlıyorsanız ortalama olarak TYT’ye 6 ay ayırmanız gerekmektedir. Bu noktada sınava ne kadar erken başlarsanız sizin için o kadar faydalıdır. Özellikle yıl sonlarındaki yaz tatilini iyi değerlendirmeniz gerekir. Yaz tatillerinde o yılın bütün konularını tekrar etmek ve o yılla ilgili sorular çözmek konuları iyice pekiştirmenizi sağlayacaktır. Bu da sınava çalışırken size büyük bir zaman tasarrufu oluşturacaktır.
TYT konularını bitirdikten sonra da TYT çalışmaya devam etmelisiniz. Aksi halde öğrendiklerinizi unutmaya başlarsınız. TYT konuları bittikten sonra düzenli olarak deneme çözmek çalışmanın en iyi yöntemidir. Denemeler sürekli bilgilerinizi pekiştirmenizi sağlar ve sürekli konuları hatırlamanızı sağlar. Bunun yanında fazla soru çeşidi görmeniz de sınavda işinizi kolaylaştırır. Denemeleri çözerken mutlaka süre tutmalı ve kendinizi gerçek bir sınav ortamındaki gibi hissetmelisiniz. Haftada en az bir deneme bitirmeniz çok faydalı olacaktır. Konuları unutmamanızı, eksikleriniz varsa bunları fark etmenizi ve çok sayıda soru çeşidi görmenizi sağlayacaktır.
TYT’ye Nasıl Çalışmalıyım?
Sınava doğru çalışmanız önemlidir. TYT’yi kısa sürede bitirmek istiyorsanız mutlaka düzenli bir çalışma programı uygulamalısınız. Bu noktada;
- İlk olarak hangi derslerde hangi konuları bilmiyorsunuz bunları belirlemelisiniz. Bunun için bir tane denemeyi feda edip onu çözebilirsiniz. Deneme size hangi konularda eksiğiniz olduğunu gösterecektir.
- Sonrasında bu eksik olduğunuz konuları gidermeniz gerekir. Gerek internet üzerinde yer alan videolar ile gerekse de konu anlatım kitapları ile bu eksiklerinizi gidermelisiniz.
- Çalışırken mutlaka her konu sonunda soru bankası çözmelisiniz. Soru çözmeniz hem konuyu pekiştirmenizi sağlar hem de öğrenemediğiniz bir kısım varsa bunu size gösterir.
- Tüm konular bittikten sonra mutlaka bol bol deneme çözmelisiniz. Denemeyi de sınav ortamına uygun bir şekilde ve süre tutarak çözmelisiniz.
Bu şekilde tüm konuları tam olarak öğrenmeniz mümkündür. Bol bol deneme çözmek size hem pratik kazandıracak hem de bol sayıda soru çeşidi görmenizi sağlayacaktır. Bu da sınavda işinizi en çok kolaylaştıracak unsurlardan birisi olmaktadır.
TYT Çalışma Planı Nasıl Yapılmalı?
TYT kaç ayda biter sorusundan sonra en çok sorulan soru TYT çalışma planı nasıl yapılmalı sorusu olmaktadır. Bu soru önemli sorulardan birisidir. Doğru bir plan yapmak sizi başarıya ulaştıracaktır. Bu noktada plan yaparken aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz iyi olacaktır.
- Mutlaka uygulayabileceğiniz bir plan yapmalısınız. Özellikle de ders çalışmaya yeni başlıyorsanız çok ağır ve program yapmamalısınız.
- Programda atladığınız bir şey olursa onu mutlaka diğer gün telafi etmelisiniz. Bu size motivasyon katması açısından da önemlidir.
- Yine motivasyonunuzu yüksek tutmak ve çalışma hevesinizi arttırmak için mutlaka kendinize ödüller vermelisiniz. Örneğin konu sonlarında kendinize bir çikolata alabilirsiniz. Fakat bu noktada önemli olan konu bitmeden hiçbir şekilde çikolata yememenizdir. Aksi halde çikolata bir ödül olmaktan çıkacaktır.
- Konu eksiklerinizi gidermeden soru çözmeye başlamamalısınız. Bunu yapmanız sorularda çok fazla yanlış yapmanıza ve motivasyonunuzun düşmesine neden olacaktır.
- Dakikası dakikasına gününüzü planlamak yerine o gün yapacaklarınızı yazmanız daha iyi olacaktır. Örneğin bugün saat 10 ile 11 arasında 100 soru çözeceğim demek yerine bugün 100 soru çözeceğim demek sizin için daha iyidir. Tabii ki mutlaka planınıza uymalısınız.
Benim temelim olduğu için 3 ayda rahatça bitirdim ama yazıldığı gibi temeli olmayan için 6 ayda rahatça biter.
Ben çalıştığımda tam acele etmeden 4 ay gibi bir sürede bitirdim. 🥳🥳