1. Anasayfa
  2. Bölümler

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadar?

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadar?
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü
0

Havacılık ve uzay mühendisliği bölümü son zamanlarda en çok ilgi çeken bölümlerden birisi olmaktadır. Gerek ülkemizde gerekse de dünyada bu alanda yapılan çalışmalar hızla artmaktadır. Tabii ki üniversite seçim aşamasında olan öğrenciler de bu bölüme yoğun bir ilgi göstermektedir. Bölüm lisans bölümü olarak okutulan okullardan birisidir.

İnsanlar bir bölüm seçerken farklı konuları düşünmektedir. Üniversiteden mezun olduktan sonra ne tür işler yapabilecekleri, mezun olduktan sonra iş bulup bulamayacakları ve benzeri konular öğrenciler için önemli kriterler olmaktadır.  İnsanlar o kadar emek verecekleri bölümü okumadan önce bu araştırmaları yapmakta ve buna göre seçim yapmaktadır. Bu noktada mühendislik bölümleri de tabii ki sıklıkla araştırılmaktadır. Havacılık ve uzay mühendisliğinde okumak isteyen öğrenciler de bu noktada bu araştırmayı sıklıkla yapmaktadır.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Nedir?

Havacılık ve uzay mühendisliği bölümü nedir sorusu da insanlar tarafından sıklıkla yöneltilmektedir. Yukarıda da belirtiğimiz gibi bu soru özellikle de üniversite tercihi yapacak adaylar tarafından sorulmaktadır. İnsanlar okumak istedikleri bölümler hakkında bilgi edinmek istemekte ve farklı araştırmalar yapmaktadır. Bu bölüm üniversitelerin lisans programında okutulmaktadır. Yani toplam eğitim süresi 4 yıl sürmektedir. Bölümü okuyan öğrencilere fizik, kimya, matematik, termodinamik, malzeme bilimi, elektromanyetik, uçuş mekaniği, kablosuz haberleşme sistemleri gibi konularda dersler verilmektedir.

Bölüm sadece uzay araçlarının yapılması veya bu gibi konulara odaklanmamaktadır. Bölüm uzayda veya havada ihtiyaç duyulabilecek her türlü sistem hakkında gerekli olan bilgiyi öğrenciye sağlamaktadır. Özellikle havacılık konusunda ilgili olan, uçakları seven ve mekanik konulardan hoşlanan kişiler için en iyi bölümlerden birisi olmaktadır.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ne İş Yapar

Bu bölümden mezun olan adayların yapabilecekleri işler geniştir. Bu noktada;

  • Hava araçlarının tasarımını yapma, oluşturulan tasarımları denetleme ve sorunları giderme gibi işlerde çalışabilirler.
  • Uzay ve hava araçlarının AR-GE süreçlerinde görev alabilirler.
  • Uçak üreten veya helikopter üreten firmalarda çalışabilirler.
  • Askeri amaçlı üretim yapan firmalarda görev alabilirler.
  • Uzay ve havacılık araçlarında gerekli olan bakım ve onarım işlemlerini yapabilirler.
  • Yeni bir aracın geliştirilmesi sürecinde farklı pozisyonlarda görev alabilirler.
  • Türk Havacılık ve Uzay sanayi gibi firmalarda farklı pozisyonlarda çalışabilirsiniz.

Bu noktada havacılık ve uzay mühendisliği ne iş yapar sorusuna birçok cevap verilebilir. İnsanların bu noktada sorduğu sorulardan birisi de iş bulup bulamayacakları olmaktadır. İnsanlar bu alandan mezun olduktan sonra kolay bir şekilde iş bulup bulamayacaklarını merak etmektedir. Günümüzdeki en önemli konulardan birisi de tabii ki iş bulmak olmaktadır. Maalesef işsizlik günümüzde karşılaştığımız en büyük problemlerin başında yer almaktadır. Öğrenciler de okudukları bölümden mezun olunca kolay bir şekilde iş bulmak ve bu problemleri yaşamamak istemektedir.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği İş İlanları

Havacılık ve uzay mühendisliği iş ilanları araması yukarıda da belirtiğimiz gibi gerek bölüm mezunları gerekse de bölümü tercih etmeyi düşünen adaylar tarafından sıklıkla yapılmaktadır. Bu bölümden iş ilanı veren firmalar genellikle hava ve uzay araçları üreten firmalar olmaktadır. Bunun yanında Türk Silahlı Kuvvetleri, Türk Hava Kurumu, özel hava yolu şirketleri ve askeri araç üreten firmalar bu alanda iş ilanları açabilmektedir. Bu bölümden mezun olduktan sonra yapabileceğiniz işler geniş bir alanı kapsasa da bu alanda hizmet sunan ve üretim yapan firma azdır. Bu yüzden çok fazla iş ilanı da bulunmamaktadır. Bu bölümden mezun odluktan sonra işsiz kalmak istemiyorsanız mutlaka kendinizi iyi bir şekilde geliştirmelisiniz.

Havacılığın resmi dili olarak İngilizce kabul edilmiştir. Bu noktada bu alanda iyi bir iş bulmak ve işe girdiğinizde sorun yaşamamak için mutlaka iyi derecede İngilizce bilmelisiniz. Bunun yanında üniversite okurken yapabiliyorsanız farklı firmalarda staj yapmalı ve kendinizi geliştirmelisiniz. Yine üniversite yıllarınızda alanınız ile ilgili araştırmalar yapmalı sadece üniversiteden edindiğiniz bilgiler ile yetinmemelisiniz.

Ülkemizde bu alanda hizmet veren çok büyük firmalarımız bulunmaktadır. Aselsan, Havelsan, Türk uzay ve havacılık sanayisi, Türkiye uzay ajansı ve benzer firmalar yer almaktadır. Fakat bunlar genelde en iyileri istemektedir. Kendinizi geliştirmeniz bu yüzden önemlidir.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Maaşları

Havacılık ve uzay mühendisliği maaşları da araştırılan konulardan bir diğeri olmaktadır. Tabii ki bu çalıştığımız işten kendimizi tatmin edebileceğimiz ve ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz kadar bir maaş almamız önemlidir. Havacılık ve uzay mühendisliği maaşları çalıştığınız yere göre değişmektedir. Bu alanda verilen ortalama maaşlar 20 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir. Fakat daha önce de belirtiğimiz gibi bu tür maaşlar ile işe girmek için mutlaka kendinizi yeterince geliştirmeniz gerekir. Bu alanda mezun olan insan sayısı iş sayısından çok olduğu için iyiler her zaman öne çıkmaktadır. Alanda daha az başarılı olanlar ise maalesef elenmektedir. Hak ettiğiniz parayı almak, kolay bir şekilde iş bulmak için kendinizi geliştirmeniz çok önemlidir. Aksi halde iş bulmanız zorlaşacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir