Son seneler içerisinde İmam Hatip mezunu olan kişilerin alımları için kadroların artışının sağlanması ile, mezun olduktan sonrasında KPSS sınavına girerek hangi yerlerde çalışabilme durumları olduğu oldukça fazla merak edilen konular arasında yer almaktadır.
KPSS Merkezi Atama Nedir?
KPSS merkezi atama olarak adlandırılmakta olan unsur, lise mezunlarının girmekte olduğu, iki senede bir yapılmakta olan KPSS ortaöğretim sınavı olarak adlandırılmaktadır. İmam hatip bölümünden mezun olmakta olan KPSS ortaöğretim mezunlar ise, 2049 nitelik kodlu kadrolar ile başvuru gerçekleştirmesi mümkündür. Bunun haricinde DHBT olarak adlandırılan Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi sınavına katılarak, yeterli puana ulaşma durumunda Diyanet Bakanlığı’nın özel olarak açtığı kadrolara yerleşebilirler.
KPSS DHBT Sınavı Nedir?
KPSS içerisinde DHBT olarak adlandırılmakta olan sınav, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından diğer kurum ve de kuruluşlar için personel alımları gerçekleştirmekte olan sınav olarak tanımlanabilir. İlahiyat, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği ve islami ilimler bölümlerinden mezun olan kişiler bu sınava başvuru gerçekleştirebilirler. Bu sınava girmek için KPSS üzerinden belli bir puanın üzerinde alınması gerekmektedir. Bu taban puan, bazı durumlarda 50, bazı durumlar içerisinde de 60 olarak yer alabilmektedir.
KPSS oturumu içerisinde barajı aşarak DHBT içerisinde yeterli puanı alan kişiler, aşağıda yer almakta olan iş ilanı ve de kadrolara başvuru gerçekleştirebilirler;
- Kayyım
- Müezzin
- İmam Hatip
- Kuran Kursu Öğretici
Diyanet İşleri Başkanlığı, ilana açmış olduğu kadrolar için alım sağlamak adına yalnızca yazılı sınavlar ile alınmakta olan puanları dikkate almamaktadır. Açılmakta olan kadrolara atanma için mülakatta da başarı elde etmek gerekmektedir. Diyanet İşleri, genel olarak alım yapılacak olan kadronun 3 katı kadar adayı mülakata çağırmaktadır. Bu mülakatlar içerisinden puanlar da göz önünde bulundurularak atama gerçekleştirilir.