1. Anasayfa
  2. KPSS

Eğitim Bilimleri Hangi Sırayla Çalışılmalı?

Eğitim Bilimleri Hangi Sırayla Çalışılmalı?
Eğitim Bilimleri Hangi Sırayla Çalışılmalı
0

Eğitim bilimleri öğretmen adaylarının girmek zorunda olduğu sınavlardan birisidir. Eğitim bilimleri sınavı KPSS ile aynı günde yapılmaktadır. Bu noktada öğretmen adalarını KPSS çalışırken aynı zamanda eğitim bilimlerine de çalışması gerekmektedir. Sınava girecek olan adayların bu noktada en çok sorduğu soru eğitim bilimleri hangi sırayla çalışılmalı sorusu olmaktadır. Eğitim bilimlerinde toplam 6 adet ders bulunmaktadır. Bunlar gelişim psikolojisi, öğrenme psikolojisi, program geliştirme, öğretim yöntem ve teknikleri, rehberlik ve ölçme değerlendirmedir. Öğrenciler de bu noktada bu 6 derse hangi sıra ile çalışması gerekmekte merak etmektedir. Aslında kişiden kişiye hangi sıra ile başlayacağı değişmektedir. Eğer her derste olan bilginiz aynı ise bu noktada tabii ki en çok sorunun geldiği derslere çalışmak daha mantıklı olacaktır. En yüksek puanı bu sayede alabilirsiniz. Daha az sayıda soru gelen dersleri ise çalışmak için son sıralara bırakabilirsiniz. Tabii ki burada çalışırken her derse her gün çalışmak gerekmektedir. Hangi sıra ile çalışılmalı sorusu sadece hangisine daha fazla yoğunluk verilmeli şeklinde olabilir. Pidesi bitirip diğerine geçmek istesem. Çok fazla zaman kaybettirecek hem de ilk çalıştığınız dersi unutmanıza neden olacaktır.

Eğitim bilimlerine hangi sırayla çalışılmasına karar vermenin en iyi yolu yukarıda da belirtiğimiz gibi soru dağılımlarını incelemektir. Bu noktada KPSS eğitim bilimleri sınavında;

  • Öğretim ilke ve yöntemleri dersinden 21 adet soru gelmektedir.
  • Ölçme ve değerlendirme kısmından 12 adet soru sorulmaktadır.
  • Öğrenme psikolojisi dersinden 12 adet soru gelmektedir.
  • Rehberlik ve özel eğitim kısmından 10 adet soru gelmektedir.
  • Gelişim psikolojisi kısmında 10 adet soru gelmektedir.
  • Sınıf yönetimiyle alakalı olarak 5 soru gelmektedir.
  • Program geliştirmeyle ilgili olarak 5 soru gelmektedir.
  • Öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı ile ilgili olarak da 5 soru gelmektedir.

Toplam olarak 80 tane soru sorulmaktadır. Yıllara göre soru dağılımlarında 1 – 2 adet değişme olabilir. Bazı derslerdeki soğuk sayısı 1 – 2 adet artabilir veya azalabilir. Yukarıdaki grafiğe baktığımızda derslere önem verme sıramız da soru dağılıma göre olmalıdır. Aslında her dersten benzer sayıda soru çıkmaktadır. Toplam olarak 8 tane konu olsa da bunlar 6 tane dersin konusudur. Bu noktada eşite yakın bir dağılım söz konusudur. En çok soru her zaman öğretim ilke ve yöntemlerinden gelmektedir. Bu noktada ilk çalışması gereken ders o olmaktadır. İçlerinde en çok zorlanılan ders ise ölçme ve değerlendirme olmaktadır. Bu noktada hem çok soru çıktığı için hem de zor olduğu için önem verilmesi gereken derslerden birsidir. Sonrasında öğrenme psikolojisi, gelişim psikolojisi, program geliştirme, öğretim yöntem ve teknikleri şeklinde devam edilebilir. Rehberlik de ezber gerektiren alanlardandır. Ona da odaklanmak gerekir. 

Eğitim Bilimleri Dersleri Hangi Sırayla Çalışılmalı?

Eğitim bilimleri dersleri hangi sırayla çalışmalı sorusu aslında yanlış bir soru olmaktadır. Her derse düzenli olarak çalışılması gerekir. Bir ders bittikten sonra diğerine başlayarak devam ederseniz hem ilk başladığınız dersi unutursunuz hem de çok fazla zaman kaybedersiniz. Bu anlamda en çok soru çıkan dersi ilk çalışırsanız onu unutmuş olursunuz. Eğer konu anlatımı için ders, ders gitmek istiyorsanız mutlaka biten ders ile ilgili bol bol soru çözün. Aksi halde çalıştığınız boşa gidecektir. En iyi çalışma şekli, düzenli bir plan oluşturmak ve buna göre çalışmaktır. Tabii ki daha çok soru gelen alana daha çok çalışmanız gerekmektedir. Fakat öğretmenlerin atama puanı her yıl yükselmektedir. Bu noktada bir dersi boş bırakmak veya o ders ile ilgili soruları cevaplamamak sizi çok geriye düşürecektir. Bu noktada tüm derslere yeterli vaktin ayrılması ve yeteri kadar soru çözülmesi gerekmektedir.

Eğitim bilimlerinde çalışma düzeninizi oluştururken mutlaka en çok soru gelen alanları daha çok çalışacak şekilde ayarlayın. Fakat buradaki daha çok kelimesini yanlış anlamayın. Bu asla o derde daha çok zaman ayırıp sadece onu çalışmanız anlamına gelmemektedir. Sadece o alandan daha fazla soru çözüp daha iyi pekiştirmeniz gerektiği anlamına gelmektedir. Başta da belirttiğimiz gibi tüm derslere kesinlikle çalışılması gerekiyor. Aksi halde alacağınız puan çok düşüyor ve sizi sıralamada geriye itiyor. Özellikle de alan bilgisi sınavınız yoksa eğitim bilimleri daha da önem kazanıyor. Alan bilgisi sınavının olmadığı durum da eğitim bilimlerinde bir tersi boş bırakmak sizler için sınavı kazanmak veya kaybetmek arasındaki ince çizgi olabilir. Bu da karşılaşmak istemeyeceğimiz bir durumdur.

KPSS Eğitim Bilimleri Hangi Sırayla Çalışılmalı?

Kısıtlı bir vaktiniz varsa, artık tüm dersleri yetiştirmeniz mümkün değilse KPSS eğitim bilimleri hangi sırayla çalışmalı diye sorabilirsiniz. Bu noktada soruların geldiği konulara göre çalışmanız iyi olacaktır. En çok sorunun geldiği konuya en çok çalışmanız gerekmektedir. Bu anlamda;

  • En çok soru, öğretim ilke ve yöntemleri dersinden gelmektedir. Bu dersten her yıl ortalama olarak 21 soru gelmektedir. Bu anlamda en çok çalışılması gereken ders budur.
  • İkinci olarak en çok soru gelen ders ölçme ve değerlendirme olmaktadır. Drama dersi çok soru gelmesinin yanında zor bir derstir. Bu anlamda en çok çalışılması gereken derslerden birisidir.
  • Öğrenme psikolojisi dersinden her yıl ortalama olarak 12 soru gelmektedir. Bu anlamda en çok soru gelen üçüncü derstir. Eğer yeterli zaman varsa kesinlikle öğrenme psikolojisini çalışılmalıdır.
  • Gelişim psikolojisi ile rehberlik ve özel eğitim alanından 10 adet soru gelmektedir. Bu anlamda önem dereceler eşittir. İçlerinden hangisinde daha az bilgiye sahipseniz ona çalışmanız faydalı olacaktır. Bildiğiniz konuda zaten soru yapma ihtimaliniz vardır. Fakat hiç bilmediğiniz konudan bir şey yapamazsınız. Bu anlamda hiç bilmediğiniz konuyu az da olsa öğrenmek iyi olacaktır.
  • Sınıf yönetimi, program geliştirme ve öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı dersleriyle alakalı olarak ortalama 4 – 5 soru gelmektedir. Bu noktada en az soru gelen ve size en az puanı kazandıracak dersler bunlardır. Eğer zamanınız yoksa bu 3 konuyu en sona bırakabilirsiniz.

Zamanınız ne kadar az kalmış olursa olsun her derse bakmanız faydanız olacaktır. En azından konularla ilgili birer test çözmeniz konuların aklınızda kalmasını sağlayacaktır. Bu da sınav anında sizde bir çağrışım uyandıracaktır. Bu noktada her derse bakmanız yüksek bir not almanız için önemlidir.

Eğitim Bilimleri Ders Çalışma Sırası

Yeterli zamanınız varsa eğitim bilimleri ders çalışma sırası diye bir durum yoktur. Her derse yeteri kadar çalışmanız gerekmektedir. Öğretmenlerin atama puanları her yıl artmaktadır. Bu noktada her derse yeteri kadar önem vermeniz gerekmektedir. Bir derste tamamen boş bırakmanız çok daha düşük puanlar almanıza ve sıralamada çok geriye gitmenize neden olacaktır. Özellikle de alanımızda alan bilgisi sınavı yoksa eğitim bilimleri sınavı daha büyük önem kazanmaktadır. Bu noktada tüm eğitim bilimleri derslerine çalışılması gerekir. Derslere çalışırken bir dersi tamamen bitirip diğerine başlamak yanlıştır. Böyle yapmanız hem çok fazla zaman kaybetmenize hem de ilk çalıştığınız dersi unutmanıza neden olacaktır. Her derse düzenli olarak çalışılması gerekmektedir. Bunun yanında konuları unutmamak ve konuları tam olarak pekiştirmek için bol bol soru çözmek de gerekir. Tüm konular bittikten sonra da deneme çözmek sizleri çok daha iyi bir konuma taşıyacaktır. Deneme hem konuları unutmamanızı hem de eksiklerinizi görmeniz için önemlidir. Denemede yapamadığınız konuları tekrar dönüp çalışmanız gerekir. Bu sayede denemeden en fazla verim alınmış olunur. Sonuç olarak sınavda da yüksek bir puan almaya yaklaşmış olursunuz. Bunun yanında deneme çözerken mutlaka şirketi tutun. Bu sizi sınava daha iyi hazırlayacaktır. Sınav ortamında hissetmenize yardımcı olacaktır. Bunun yanında zaman yönetimini de öğretecektir. Bu noktada denemelerden en fazla verimi almak için süre tutarak çalışmalı ve deneme sonunda yanlış yaptığınız konuları tekrar gözden geçirmelisiniz.

Eğitim Bilimleri Hangi Sıra ile Çalışılmalı?

Eğitim birimleri de başta da belirttiğimiz gibi 6 tane ders bulunmaktadır. Fakat bunlar temel olarak sekize ayrılmaktadır. Yani eğitim bilimlerinde 8 tane temel konu varmış gibi düşünebilirsiniz. Yukarıda da bu 8 konudan kaçar tane soru geldiğini belirttik. Eğer yeterli zamanınız kalmadıysa ve tüm dersleri çalışacaksanız aşağıdaki sıra ile derslere çalışmanız en iyisi olacaktır. Bu sıralama soru sayısına göre yapılmıştır. Bu anlamda kısa zamanda en çok doğruyu yapabilmeniz amaçlanmaktadır. Eğitim bilimleri hangi sıra ile çalışmalı sorusunun cevabı aşağıdaki gibi olmaktadır.

  1. Öğretim İlke ve Yöntemleri: Bu dersten ortalama olarak 20 veya 21 tane soru gelmektedir. Bu da onu en çok soru gelen konu yapmaktadır. Sınırlı zamanınız varsa en çok çalışmanız gereken ders budur.
  2. Ölçme ve Değerlendirme: Ölçme ve değerlendirme dersinden her yıl en az 12 tane soru gelmektedir. Bu alanda en çok çalışmanız gereken derslerden biridir.
  3. Öğrenme Psikolojisi: Yine her yıl 12 tane soru gelmektedir. En çok çalışmanız gereken derslerden birisi olmaktadır.
  4. Rehberlik ve Özel Eğitim: Rehberlik ve özel eğitim 10 soru ile en çok soru gelen konular arasında dördüncü sırada yer almaktadır. Bu anlamda en çok çalışılması gereken dördüncü ders olarak bakılabilir.
  5. Gelişim Psikolojisi: Gelişim psikolojisi yine her yıl 9 veya 10 tane sorunun geldiği bir alandır. Bu anlamda yine en çok çalışılması gereken beşinci ders olarak bakılabilir.
  6. Sınıf Yönetimi: Sınıf yönetimi alanından her yıl ortalama 5 soru gelmektedir. Bu noktada önem sırasında altıncı sırada kendine yer bulur.
  7. Program Geliştirme: Yine her yıl ortalama 4 veya 5 sorunun geldiği bir alandır. Program geliştirmede kendine yedinci sırada yer bulur.
  8. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı: En az sorunun geldiği alan öğretim tasarımı ve materyal tasarımı olmaktadır. Bu anlamda en az çalışılması gereken ders budur.

Fakat başta da belirttiğimiz gibi kesinlikle bütün derslere çalışılmalıdır. Bir karşı bitirdikten sonra bir diğer derse başlamak hem size zaman kaybettirecek hem de ilk çalıştığınız dersi unutmasına neden olacaktır. Yukarıdaki yöntem sadece çok sınırlı bir zamanınız varsa uygulanmalıdır. Çalışmak için yeterli zamanınız varsa kesinlikle tüm derslere düzenli olarak çalışılmalıdır. Tabii ki daha çok soru çıkan alanlara daha çok çalışmanız gerekir. Düzenli olarak deneme çözmek, eğitim bilimlerinde başarıya ulaşmanızı sağlayacaktır. Bu alanda bol bol su çözmeniz gerekmektedir. Sınırlı vaktiniz varsa yine bu sıralama ile ders çalışabilir ve soru çözebilirsiniz. Denemler de bu noktada soru dağılımına göre düzenlendiğinden sizlere yol gösterici olacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir