1. Anasayfa
  2. Üniversiteler

EUS Nedir? (Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı)

EUS Nedir? (Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı)
eus nedir
0

Öğrenci seçme, yerleştirme merkezi tarafından her yıl onlarca sınav yapılmaktadır. Bu sınavlardan birisi de EUS yani eczacılıkta uzmanlık sınavı olmaktadır. ÖSYM bu sınavı yılda bir kez yapmaktadır. Bu sınava eczacılık fakültesinden mezun olmuş ve eczacılık alanında uzmanlık eğitimi görmek isteyen adaylar girmektedir. Tüm eczacıların bu sınava girmesi gibi bir zorunluluk yoktur. Sınava girmek ve uzmanlık eğitimini tamamlamak isteyen adaylar sıklıkla EUS nedir sorusunu sormaktadır.

Eczacılıkta uzmanlık sınavına girmeniz için ilk olarak yabancı dil seviye tespit sınavına yani YDS’ye girmeniz gerekmektedir. Bu sınavın ön şartı yabancı dil olmaktadır. Yabancı dil seviye tespit sınavından en az 50 almanız gerekmektedir. Eğer YDS’den 50 alamazsanız bu noktada EUS’a girmeniz mümkün olmamaktadır.

EUS’a da YDS’ye de istediğiniz kadar girme şansınız vardır. Bu noktada ilk girdiğinizde istediğiniz alana girecek puanı alamasanız bile tekrar sınava girme ve şansınızı deneme fırsatınız vardır. YDS’de yılda 2 kere yapılmaktadır. Bunun yanında e-YDS çok daha fazla yapılmaktadır. YDS’ye de bu noktada birden fazla kez girebilirsiniz. 50 puanı geçemediğiniz durumda tekrar sınava girme hakkınız vardır. YDS’de her zaman aldığınız en yüksek puan geçerli olmaktadır.

EUS Neden Yapılır?

EUS nedir sorusu kadar sorulan bir soru da bu sınavın neden yapıldığı olmaktadır. EUS eczacılık alanında uzmanlığına devam etmek isteyen adayların seçilmesi için yapılmaktadır.  Uzmanlık eğitimini yapmak isteyen adaylar arasında seçim yapılabilmesi için bu sınav ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Sınav her yıl bir defa yapılmaktadır. Bu noktada aldığınız puan da bir yıl geçerli olmaktadır. EUS’a girebilmeniz için ilk olarak yabancı dil yeterlilik sınavından yani YDS’den geçmeniz gerekmektedir. Bu noktada YDS’den en az 50 puan alma şartı bulunmaktadır.

EUS 2024 Sınavı Ne Zaman?

EUS’un başvuruları ÖSYM’nin internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Sizler de uzmanlık eğitiminize devam etmek istiyorsanız başvurunuzu yapabilirsiniz. 2024 yılı için sınav başvuruları 28 Ağustos 2024 tarihinde başlayacak ve 4 Eylül 2024 tarihinde son bulacaktır. EUS 2024 sınavı 13 Ekim 2024 tarihinde yapılacaktır.

EUS’a Kimler Girmelidir?

EUS’a aşağıdaki şartları sağlayan herkes girebilmektedir. Alanında uzmanlaşmak isteyen ve okumaya devam etmek isteyen adaylar eczacılıkta uzmanlık sınavına girebilir. Sınava istediğiniz kadar girmeniz mümkündür. Bu noktada istediğiniz üniversitede okumaya puanınız yetene kadar sınava girebilirsiniz. Sınava tüm eczacıların girmesi zorunlu değildir sadece alanında uzmanlık yapmak isteyen adayların girmesi gerekmektedir. Bu noktada aşağıdaki şartları sağlamanız da gerekmektedir. Aksi halde sınava girmeniz mümkün olmayacaktır. Bu sınava girmek için;

  • Sınava girmek için eczacı olmanız veya bu alanda eğitiminize devam ediyor olmanız gerekmektedir.
  • Uzmanlık yapmak istediği alanda herhangi bir fiziksel veya psikolojik engelinin bulunmaması gerekir. Bu gibi bir engeliniz varsa sınava girseniz bile uzmanlık yapamazsınız.
  • Zorunlu görevi bulunan adayların zorunlu görevini tamamlamış olmaları veya sınav gününden itibaren en fazla 3 ay içinde bitecek olması.

Bu şartlar dışında herhangi bir şart bulunmamaktadır. Bu üç şartı yerinize getiriyorsanız eczacılıkta uzmanlık sınavına girmeniz mümkündür. Uzmanlık eğitiminize bu şartları taşıyorsanız sorunsuz olarak devam edebilirsiniz.

EUS’ta Kaç Soru Sorulur?

Eczacılık uzmanlık sınavında toplam olarak 100 soru sorulmaktadır. Bu 100 soruyu çözmeniz için ÖSYM sizlere tam olarak 135 dakika süre vermektedir. Yani 100 soruyu yanıtlamak için 2 saat 15 dakikalık bir süreniz olmaktadır. Sınavda eczacılık temel bilimleri ve eczacılık meslek bilimleri sınavları bulunmaktadır. Bu iki alandan toplam olarak 100 soru gelmektedir.

Soruların yaklaşık olarak 30 tanesi eczacılık temel bilimleri kısmından gelmektedir. Bunun yanında eczacılık meslek bilimleri kısmından ise 70 tane soru gelmektedir. Tüm bu soruları cevaplamak için sizlere verilen süre yukarıda da belirtiğimiz gibi 2 saat 15 dakikadır. Tabii ki bu süreyi istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

EUS’ta Ne Sorulur?

EUS nedir sorusundan sonra en çok sorulan soru bu sınavda hangi konulardan soru çıktığı olmaktadır. Sınavda daha önce de belirtiğimiz gibi eczacılık temel bilimleri ve eczacılık meslek bilimleri alanından sorular gelmektedir. Eczacılık temel bilimlerinden;

  • Analitik kimya alanından yaklaşık olarak 10 soru gelmektedir.
  • Anatomi alanından son yıllarda soru gelmemiştir. Fakat yine de bu alana da çalışmanız iyi olacaktır.
  • Fizyoloji alanından yaklaşık olarak 3 soru gelmektedir.
  • Bu bilim içerisinde yer alan patoloji alanından yine adaylara 3 soru sorulmaktadır.
  • Soru gelen konulardan birisi de biyokimya ve klinik biyokimyadır. Bu alandan toplam olarak 6 soru sorulmaktadır.
  • Soru gelen alanlardan bir diğeri farmasötik mikrobiyoloji ve immünolojidir. Bu alanlardan da toplam olarak 4 soru sorulmaktadır.
  • Tıbbi biyoloji alanından ortalama olarak 3 soru adaylara yöneltilmektedir.
  • Son olarak eczacılık temel bilimlerinde yer alan kısım halk sağlığıdır. Bu alandan ise adaylara 1 soru gelmektedir.

Sınavın ikinci kısmı diyebileceğimiz ve soruların büyük kısmının geldiği eczacılık meslek bilimleri alanında ise konu dağılımı aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • Eczacılık mevzuatı ve etik konularından adaylara 3 soru sorulmaktadır.
  • Farmakoloji alanından ortalama olarak 8 soru gelmektedir.
  • Klinik eczacılık kısmından yine adaylara 8 adet soru yöneltilmektedir.
  • Farmasötik kimya alanından adaylara tam olarak 15 soru gelmektedir. En çok soru gelen kısımlardan birisi budur.
  • En çok soru gelen kısımlardan bir diğeri farmakognozi ve farmasötik botanik alanlarıdır. Bu alanlardan da toplam olarak 15 soru gelmektedir.
  • Yine 15 adet sorunun geldiği yani en çok sorunun geldiği alanlardan birisi de farmasötik teknolojidir.
  • Eczacılık meslek bilimleri kısmında yer alan son konu ise farmasötik toksikolojidir. Sınava giren adaylara bu alandan da 6 adet soru sorulmaktadır.

EUS Kaç Saat Sürer?

Sınav daha önce de belirtiğimiz gibi 100 sorudan oluşmaktadır. Öğrenci, seçme ve yerleştirme merkezi sizlere bu 100 soruyu cevaplamanız için 135 dakika süre tanımaktadır. Bu süre saatte çevirdiğimiz de 2 saat 15 dakika yapmaktadır. Adayların yukarıda verdiğimiz tüm soruları çözmeleri için 2 saat 15 dakikaları vardır. Bu süre dışında hiçbir şekilde ek süre verilmemektedir. Bu noktada mutlaka sınavı bu süre içerisinde bitirmeniz ve işaretleme kağıdına işaretlemeniz gerekmektedir. Sınav saat 10.15’te başlamaktadır. Sizin en geç 10’da sınav merkezinde olmanız gerekmektedir. Saat 10.15 de başlayan sınav için verilen süre 2 saat 15 dakika olmaktadır. Yani sınav 12:30’da bitmektedir. Bu süre sonrasında işaretleme yapmanız veya soruları çözmeniz için sizlere ekstra bir süre verilmemektedir.

EUS’ta Yanlışlar Doğruyu Götürür Mü?

Öğrenci seçme ve yerleştirme merkezi eğer bir sıralama yapma amacı güdüyorsa bu noktada yanlışlar doğruyu götürür. Yabancı dil seviye tespit sınavı gibi sıralama amacı olmayan sınavlarda ise yanlışlar doğruyu götürmez. EUS sıralama amacı olan bir sınavdır. Yani bu sınavda yaptığınız yanlışlar doğrularınızı götürecektir. Yaptığınız her 4 yanlış bir doğrunuzu götürecektir. Bu noktada yaptığınız her yanlış 0,25 netinize mal olmaktadır. Bu noktada kesin olarak emin olmadığınız soruları işaretlerken dikkat etmeniz gerekmektedir. Aksi halde yaptığınız her yanlış daha düşük bir puan almanıza neden olmaktadır. Yanlış sayınız bu sınavda önem kazanmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir