Öğrenciler üniversite seçme dönemine geldiklerinde tabii ki farklı araştırmalar yapmaktadır. Bu araştırmalardan birisi de hangi meslek için ne okumak gerektiği olmaktadır. Tabii ki herhangi bir alanda işe girmek için sizlerden belirli şartlar aranmaktadır. Bu şartlar arasında da eğitim şartı da bulunmaktadır. İcra memuru nasıl olunur araştırması da bu noktada en çok yapılan araştırmalardan birisidir. İnsanlar icra memuru olmak için ne yapmaları gerektiğini merak etmektedir. Özellikle üniversite tercihi yapacak olan ve icra memuru olmak isteyen öğrenciler bu noktada hangi bölümleri yazmaları gerektiğini merak etmektedir.
Lise Mezunu Olanlar İcra Memuru Olabilir Mi?
İcra memuru nasıl olunur sorusunu soranların aklına gelen ilk sorulardan birisi lise mezunu birisi KPSS’ye girerek icra memuru olabilir mi sorusu olmaktadır. Bu noktada lise mezunu olan adayların icra memuru olması mümkün değildir. Ortaöğretim KPSS ile bazı alanlar için lise mezunu memurlar alınsa da icra memurluğu için üniversitede eğitim almış olmanız gerekmektedir. Lise mezunu olmak bu noktada yeterli değildir. Meslek liseleri de bu kapsama girmektedir. Meslek lisesinde bu meslek ile ilgili bir bölümden mezun olsanız bile maalesef iş bulmanız mümkün değildir. Bu noktada en az 2 yıllık veya 4 yıllık bir üniversiteden mezun olmanız gerekmektedir. Bu bölümün devlet dışında iş imkanı olmadığı için özel sektörde de iş bulmanız mümkün olmamaktadır. Bu noktada icra memuru olmak istiyorsanız mutlaka üniversite eğitiminize devam etmeli ve en azından 2 yıllık bir bölümü tamamlamalısınız.
İcra Memuru Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?
İcra memuru nasıl olunur araştırmasını yapanların merak ettiği konuların başında tabii ki hangi bölümleri okuması gerektiği gelmektedir. Bu noktada ister 2 yıllık isterseniz de 4 yıllık üniversite seçenekleriniz bulunmaktadır. Tabii ki bu büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bu noktada eğer icra memuru olmak istiyorsanız hukuk fakültesinden mezun olmanız veya adalet meslek yüksek okulunda yer alan bir bölümden mezun olmanız gerekmektedir. Adalet meslek yüksekokulunda yer alan bölümler 2 yıllık olduğu için bu noktada büyük bir avantaj olmaktadır. Fakat hukuk mezunu olduysanız bu durumda da tabii ki icra memuru olarak görev yapmanız mümkündür.
Tabii ki sadece bu bölümlerden mezun olmak icra memuru olmak için yeterli olmamaktadır. Başta da belirtiğimiz gibi bu bölüm sadece devlet kurumlarında çalışabilmektedir. Bu noktada KPSS (kamu personeli seçme sınavı)’ye girmeniz de gerekmektedir. Aksi halde icra memuru olmanız mümkün olmayacaktır.
İcra Memuru Olmak İçin Ne Yapılması Gerekir?
İcra memuru nasıl olunur sorusunun temel kısmına gelecek olursak tabii ki bu noktada icra memuru olmak istediğinizde yapmanız gereken bazı aşamalar bulunmaktadır. Bunların başında tabii ki KPSS’ye başvurmak ve bu sınavdan yeteri kadar puan almak gelmektedir. KPSS’ye girmeden ve bu sınavda başarılı sayılacağınız bir puan almadan maalesef memur olmanız mümkün değildir. Sınava girip puanınızı aldıktan sonra devlet kurumlarının işe alım ilanlarını takip etmeniz gerekmektedir. Devlet kurumları dönem, dönem işe alım ilanları açmaktadır. Bu ilanlar içerisinde icra memuru almak için başvuru yapan kurumlara başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu noktadan sonra bazı kurumlar bir de sözlü sınav yapabilmektedir. Bu noktada mutlaka temel hukuki bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Mülakatlarda sizlere özellikle de icra alanı ile ilgili hukuki bilgiler sorulmaktadır. Bu sınavdan da geçtikten sonra eğer başarılı olursanız devlet kurumunda icra memuru olarak başlamanız mümkün olmaktadır. Tabii ki bu noktada mutlaka rakiplerinizden daha yüksek bir puan almanız ve sıralama olarak onların önünde bulunmanız gerekmektedir.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken konulardan birisi sürekli olarak ilan açılmamasıdır. Sadece devlet kurumları alım yaptığı için her yıl alım olmayabilmektedir. Bu noktada mutlaka her yıl düzenli olarak sınava çalışmak, iyi bir puan almak ve ilan açıldığında da direkt olarak başvuru yapmak gerekmektedir.
İcra Memuru Hangi Kurumlar Tarafından Alınır?
İcra memuru nasıl olunur sorusundan sonra insanların merak ettiği konulardan birisi de hangi kurumların icra memuru alımı yaptığı olmaktadır. Bu noktada;
- Adalet Bakanlığı,
- Darülazece Başkanlığı,
- Maliye Bakanlığı,
- Gelir İdaresi Başkanlığı,
- Sosyal Güvenlik Kurumu icra memuru alımı yapan devlet kurumlarımız arasında bulunmaktadır.
Bunların dışında özellikle Maliye Bakanlığına bağlı olan kurumlar tarafından da ilanlar açılabilmektedir. Fakat temel olarak bu 5 kurum icra memuru alımı yapmaktadır.
İcra Memuru Olmak İçin Kaç Puan Gerekir?
Daha önce de belirtiğimiz gibi tabii ki icra memuru olmak için mutlaka KPSS’ye girmeniz gerekmektedir. Bu noktada alım da az olduğu için bu bölümün taban puanları yüksek olmaktadır. İcra memuru olarak atanmak için ortalama olarak 85 ila 90 arasında bir puan almanız gerekmektedir. Geçmiş yıllara baktığımızda taban puanın bu aralıkta kaldığını görmekteyiz. Tabii ki bu puanların her yıl değişebileceği de bu noktada unutulmaması gereken bir konudur.