1. Anasayfa
  2. KPSS

KPSS P10 Nedir?

KPSS P10 Nedir?
kpss p10 nedir
0

Kamu personeli seçme sınavı ülkemizde en çok adayın girdiği sınavlardan birisidir. Bu noktada bu sınav hakkında da birçok araştırma yapılmaktadır. Sınav hakkında en çok kafa karıştıran durumlardan birisi de puan türleri oluyor. KPSS’de birçok puan türü bulunuyor. Bu puan türlerinden birisi de P10 oluyor. Peki KPSS P10 nedir? Bu puan türü ile kimler atanmaktadır.

KPSS P10 öğretmenlik atamalarında kullanılan bir puan türüdür. Fakat bu noktada kafa karıştırıcı bir kısım doğmaktadır. Bu da öğretmenlik ataması için kullanılan birçok puan türünün olmasıdır. Öğretmenler mezun oldukları bölüme göre farklı atama türlerine tabii olmaktadır. Yabancı dil öğretmenleri YDS puanları da hesaba alınarak atanmakta, ÖSYM tarafından belirlenen 17 branş öğretmenlik alan bilgisi testi sonucu da hesaba katılarak atanmakta. Bu ikisi dışında kalan alanlar ise P10 puanı ile atanmakta.

Özetle KPSS P10 öğretmen atamasında kullanılan puan türlerinden birisidir. Belirlenen 17 branş dışında kalan adaylar bu puan türü ile atanmaktadır. 17 branşta olan öğretmen adaylarının ise öğretmenlik alan bilgisi testine de girmesi gerekmektedir. Bu teste girenlerin puan türü değişmektedir. Bu adaylar KPSS P121 ile atanmaktadır.

KPSS P10 Puan Hesaplama Tıklayın

KPSS P10 Hesaplama

KPSS P10 puanı yukarıda da belirtiğimiz gibi öğretmenlik alan bilgisi sınavına giren 17 branş dışında kalan öğretmenlerin atanması için kullanılan bir puan türüdür. KPSS P10 nedir sorusunun en kısa cevabı bu olmaktadır. Fakat insanlar tarafından merak edilen bir soru da bu puan türünün nasıl hesaplandığıdır. Bu puan türü hesaplanırken genel yetenek, genel kültür ve eğitim bilimleri sınavları kullanılmaktadır. Bu noktada genel yetenek ve genel kültür puanınız aşağıdaki formül ile hesaplanmaktadır.

  • İlk olarak ham puanınızı hesaplamanız gerekir. Ham puan sınavda yaptığınız doğru ve yanlış sayısı sonucunda çıkan puandır. Sonrasında ham puanınızdan sınavın genel ortalamasını çıkarmalısınız.
  • Çıkan sonucu yine sınav sonucunda ortaya çıkan standart sapmaya bölmelisiniz.
  • Bunun sonunda çıkan sonucu 50 ile çarpmalısınız.
  • Son olarak çıkan sonuca 50 puan eklemelisiniz. Bu eklemeyi de yaptıktan sonra ortaya çıkan sonuç sizin puanınız olacaktır.

Bu formüller sonucunda KPSS genel yetenek ve genel kültür puanınıza ulaşabilirsiniz. Sonrasında eğitim bilimleri sınavından aldığınız puanı da hesaplamanız gerekir. Onu da hesapladıktan sonra genel yetenek puanınızın %30’u, genel kültür puanınızın %30’u ve eğitim bilimleri puanınızın %40’ı alarak P10 puanınızı elde edebilirsiniz. Maalesef KPSS puan hesaplama yöntemleri karışık yöntemlerdir. Bunun yanında birçok puan türü bulunması da kafa karıştırmaktadır. Bu noktada internet üzerinde geliştirilmiş birçok online hesaplama aracı bulunmaktadır. Bu araçlar sizin herhangi bir formülle uğraşmanıza gerek kalmadan puanınızı hesaplamanıza yardım ederler.

Bu hesaplama araçları geçmiş yıllardaki sınav verilerinden faydalanırlar. Sizde kendi puanınızı kendiniz hesaplamak isterseniz geçmiş yıllardaki sınav verilerini kullanmalısınız. KPSS’de oluşan standart sapma ve sınavın genel ortalaması tabii ki sınav yapıldıktan sonra ortaya çıkmaktadır. Bu noktada sınav yapılmadan bu verilerin kaç olacağını bilmek mümkün değildir. Sadece önceki yıllara bakılarak bir tahmin yapılması mümkün olmaktadır. Bu da tahminleri gerçek sonuca çok yaklaştırsa da birebir sonuç vermemektedir.

KPSS Konuları İçin Tıklayın

KPSS Puan Türü Nedir?

KPSS’de toplamda 55 adet puan türü bulunmaktadır. Bu puan türleri atanmak istediğiniz alana göre gireceğiniz sınavı göstermektedir. KPSS ile hukuk, işletme, öğretmenlik, muhasebe, maliye, kamu yönetimi ve daha birçok alana atama yapılmaktadır. Tabii ki bu alanların hepsi aynı sınavlara girmemektedir. Tüm adayların ortak olarak girdiği sınavlar sadece genel yetenek ve genel kültür sınavlarıdır. Bu yüzden puan türleri de değişiklik göstermektedir.

KPSS P10 nedir sorusu da bu anlamda en çok gelen sorulardan birisidir. KPSS P10 ÖSYM tarafından açıklanan ve öğretmenlik alan bilgisi sınavına da giren 17 branşın dışında kalan branşlar için kullanılan bir puan türüdür. KPSS P10 genel olarak bakıldığında öğretmen atamasında kullanılan puan türlerinden birisidir. Öğretmenlik atamasında kullanılan birçok puan türü bulunmaktadır. Bunlardan birisi öğretmenlik alan bilgisi testine de giren öğretmenlerin atandığı KPSS P121’dir. P121’in P10’dan farkı içerisinde öğretmenlik alan bilgisinin de bulunmasıdır. Bu adaylar fazladan bir sınava daha girdiği için sınavlardan kazanacakları puanların kat sayısı da değişmektedir.

Yine öğretmenlikte kullanılan puan türlerinden bir diğeri de KPSS P120’dir. P120 puanı ise yabancı dil öğretmenlerinin atanmasında kullanılmaktadır. Yabancı dil öğretmenlerinde de öğretmenlik alan bilgisi testi yoktur. Fakat bunun yerine yabancı dil sınavına yani YDS’ye girmeleri gerekmektedir. Onlar için en önemli sınavların başında YDS gelmektedir. Yabancı dil öğretmeni ataması yapılırken YDS’nin kat sayısı 0,50’dir. Yani bu puan türü ile atanan öğretmenlerin puanının yarısını YDS oluşturmaktadır.

KPSS P10 ise yabancı dil öğretmenleri ve ÖSYM tarafından belirlenmiş olan 17 branşın dışında kalan öğretmenlerin atandığı puanlardır. P10 ile atanan adaylar genel yetenek, genel kültür ve eğitim bilimleri sınavlarına girmektedir. Bu üç sınav onlar için yeterli olmaktadır. Bu adaylar için genel yeteneğin kat sayısı 0,30 (yani toplam puanının yüzde 30’u) genel kültürün kat sayısı yine 0,30 (yani toplam puanlarının yine yüzde 30’u) ve eğitim bilimleri kat sayısı 0,40 (yani toplam puanlarının yüzde 40’ı) olmaktadır.

KPSS P10 Puanı ile Alım Yapan Kurumlar

KPSS P10 puanı yukarı da belirtiğimiz gibi öğretmen atamasında kullanılan bir puan türüdür. Bu noktada P10 puan türü ile atama yapan kurum da Millî Eğitim Bakanlığı olmaktadır. P10 türü yukarıda da belirtiğimiz gibi 17 branşın dışında kalan öğretmen adayları için geçerlidir. Aşağıda yer alan 17 branşa dair öğretmenler bu puan türü ile atanmazlar. Bu 17 branşa ait öğretmen adaylarının bir de öğretmenlik alan bilgisine girmesi gerekir. Bu noktada onların puan türü KPSS P121 olmaktadır. KPSS P121 ataması da yine Milli Eğitim Bankalığı tarafından yapılmaktadır.

Öğretmenlik alan bilgisine girmesi gereken 17 branş;

  • Türkçe
  • İlköğretim matematik
  • Fen bilimleri/Fen ve teknoloji
  • Türk dili ve edebiyatı
  • Sosyal bilgiler
  • Beden eğitimi öğretmenliği
  • Tarih
  • Coğrafya
  • Lise matematik
  • Fizik
  • Kimya
  • Okul öncesi öğretmenliği
  • Biyoloji
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • İngilizce yabancı dil
  • Rehber öğretmen
  • Sınıf öğretmenliği

Bu alanlardaki öğretmenlikler yukarıda da belirtiğimiz gibi KPSS P121 puanı ile atanmaktadır. Son olarak KPSS P120 puanı bulunmaktadır. Bu puan türü de yine öğretmen adayları için kullanılmaktadır ve yine atamaları Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Bu puan türünü farkı ise YDS’dir. Bu puan türü yabancı dil öğretmenlerinin atandığı puan türü olmaktadır. Yabancı dil öğretmenleri için YDS şartı da aranmaktadır. Bu noktada yabancı dil öğretmenlerinin yukarıdaki sınavlara ek olarak YDS’ye de girmesi gerekir.

KPSS puan türleri öğretmenler için biraz kafa karıştırıcı olabilmektedir. Öğretmen ataması için maalesef birçok puan türü bulunmaktadır. Öğretmen adayları okudukları branşa göre farklı sınavlara girmekte ve puanları da girdikleri bu farklı sınavlara göre hesaplanmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir