1. Anasayfa
  2. YDS

YDS Kaç Ayda Biter?

YDS Kaç Ayda Biter?
yds kaç ayda biter
0

YDS gerek atama konusunda gerekse de akademik dünyada ilerlemek konusunda karşınıza çıkan sınavlardan birisi oluyor. Bu noktada YDS sıklıkla araştırılan sınavlardan birisi haline geliyor. Araştırılan konulardan en önemlisi ise YDS kaç ayda biter sorusu oluyor. Öğrenciler ve sınava girecek adaylar sınava ne kadar zaman çalışmaları gerektiğini merak ediyor. Tabii ki burada birçok etmen bulunuyor. Sınavdan kaç almak istediğiniz, mevcut dil bilginiz gibi. Bunlar YDS’ye ne kadar süre çalışmanız gerektiğini de etkiliyor. Biz yazımızdaki tabii ki bu noktada ortalama değerleri hedef aldık. Yabancı dil bilginizin de düşük olduğunu varsaydık.

YDS Nedir?

YDS açılımı ile yabancı dil seviye tespit sınavı, adayların dil bilgisini ölçmek için yapılan bir sınavdır. Birçok ÖSYM sınavının aksine bunda sıralama amacı yoktur. Tamamen öğrencilerin bilgisinin ölçülmesi amaçlanmaktadır. Yabancı dil sınavı dış işleri gibi bazı bakanlıkların memur alımlarında, yabancı dil öğretmenlerinin atamalarında, yüksek lisans veya doktoraya devam etmek istediğinizde ve bir üniversitede akademik personel olmak istediğinizde karşınıza çıkıyor. Tabii ki yabancı dil seviyesi düşük olan öğrenciler bu noktada endişelenebiliyor. Özellikle zaman problemi olan öğrenciler de bu endişe daha da artıyor.  YDS kaç ayda biter sorusu da bu noktada sıklıkla geliyor.

YDS yazılı olarak yılda iki kere yapılıyor. Bunlar son bahar ve ilk bahar olarak geçiyor. Bunun dışında eğer bulunduğunuz şehirde e-sınav merkezi varsa bu merkezlerde neredeyse her ay yapılıyor. Yılda ortalama olarak 8 ila 10 arasında e-sınav yapılıyor. Bu noktada e-sınav merkezi bulunan bir şehirde yaşıyorsanız neredeyse her ay bir sınava denk gelmeniz mümkün oluyor. Maalesef e-sınav ücreti yazılıdan daha yüksek oluyor. Fakat zamanınız kısıtlıysa ve bir an önce puan ihtiyacınız varsa başka seçenek de kalmıyor. 

YDS’de Kaç Soru Çıkıyor

YDS kaç ayda biter sorusundan sonra en çok gelen soru YDS’de kaç soru çıkıyor sorusu olmakta. Yabancı dil seviye tespit sınavında sizlere toplam olarak 80 soru sorulmaktadır. Bu 80 soruyu cevaplamanız için verilen süre ise tam 180 dakika yani 3 saattir. YDS ülkemizde ÖSYM’nin yaptığı Türkçe sınavların yabancı dil hali gibidir. Bu noktada zor sınavlar arasında yer almaktadır. Bu sınavda başarılı olmak için girdiğiniz dilin temel kurallarına hâkim olmalı ve kelime bilgisine de sahip olmalısınız.

YDS’de her netin puan karşılığı 1,25’tir. Bu noktada puan hesaplamasının da en kolay yapıldığı ÖSYM sınavı olmaktadır. Yukarıda da belirtiğimiz gibi bu sınav seviyenizi ölçmek için yapılmaktadır. Hiçbir şekilde sıralama amacı yoktur. Bu yüzden puan hesaplanması sırasında da karışık formüller kullanılmaz. Doğru yaptığınız her soru için 1,25 puan alırsınız. Kaç tane doğru sayınız olduğunu sayarak bu anlamda kolay bir şekilde puanınızı öğrenebilirsiniz.

Üniversiteler genellikle taban puan olarak 55 istemektedir. Bu noktada en az 44 soruya cevap vermeniz gerekmektedir. 44 tane doğru yapmanız size 55 puanı getirecektir. Eğer baraj olarak 50 olan bir yere girmeye çalışıyorsanız da en az 40 soruya yani sınavdaki soruların yarısına doğru cevap vermeniz gerekmektedir.

YDS’de Yanlışlar Doğruları Götürür Mü?

YDS daha önceleri de belirtiğimiz gibi bir eleme sınavı değildir. Adayların bilgisini ölçmek üzere yapılan bir sınavdır. Bu yüzden yaptığınız yanlışlar hiçbir şekilde doğrularınızı etkilemez yani yanlışlar doğruları götürmez. Bu noktada her seçenekten aynı sayıda olduğu için tüm sorularda aynı şıkkı işaretlediğinizde 18 ila 22 puan arasında bir puan alırsınız. Yine soruları yaptıktan sonra cevabını bilmediğiniz soruları boş bırakmak yerine sallamanız faydanıza olacaktır. Eğer birkaç tanesi tutarsa size daha fazla puan getirecektir.

YDS ÖSYM’nin birçok sınavına göre bu anlamda farklı bir sınav olmaktadır. Hem puan hesaplamasının bu kadar kolay olması ile hem de yanlışların doğruları götürmemesi ile farklılaşmaktadır. Fakat soruları da birçok sınava göre zordur. Özellikle yabancı dil bilginiz zayıfsa, kelime bilginiz yoksa bu sınavdan yüksek alma ihtimaliniz de çok düşüktür. Düzenli bir çalışma YDS için önemlidir. Öğrencilerin de bu noktada en çok sorduğu soru YDS kaç ayda biter olmaktadır.

YDS Konu Dağılımı

YDS’de toplam olarak 80 tane soru sizlere sorulmaktadır. Bu 80 soru aşağıdaki konulara göre dağılmaktadır.

  • 80 sorunun 10 tanesi dil bilgisi sorularından gelmektedir. Girdiğiniz dilin bilgisi ile ilgili sorular yer almaktadır.
  • Kalan 70 sorunun 10 tanesi Cloze test sorularıdır.
  • Kalan 60 sorudan 10 tanesi cümle tamamlama sorusudur. Soruda verilen paragraf içerisinde birkaç cümle eksik bırakılır. Buraya gelmesi gereken doğru cümleyi bulmaya çalışırsınız.
  • Kalan 50 sorudan 6 tanesi kelime bilgisinden gelmektedir. Bu anlamda girdiğiniz dildeki kelimelere de hâkim olmanız gerekir.
  • Kalan 44 sorudan 20 soru okuma parçası yorumlama kısmından gelmektedir. Sınavda en çok da bu kısımdan soru gelir. Bu kısmı paragrafta anlam gibi düşünebilirsiniz.
  • Kalan 24 sorudan 6 tanesi çeviri sorularından gelmektedir. Verilen dildeki cümleyi Türkçe ’ye çevirmeniz veya tam tersi şekilde çeviri yapmanız sizlerden beklenir.
  • Kalan 18 sorudan 5 tanesi diyalog tamamlama sorularından gelmektedir. Verilen diyalogları tamamlamaya çalışırsınız.
  • Kalan 13 sorudan 4 tanesi anlamca en yakın soruyu bulma türündedir.
  • Kalan 9 sorudan 4 tanesi paragraf tamamlama sorularından oluşmaktadır.
  • Son kalan 5 soru ise anlam bütünlüğünü bozan cümle sorusudur.

YDS Kaç Yıl Geçerlidir?

YDS hakkında en çok sorulan sorulardan birisi de bu sınav sonucunda aldığımız puanın kaç yıl geçerli olduğudur. YDS sonucunda alınan puanın geçerliliği 5 yıl olmaktadır. Akademik alanda bu sınav sonucunuzu 5 yıl boyunca kullanabilirsiniz. Fakat atanma noktasında bazen gireceğiniz kurum farklı bir şart koşabilmektedir. Bu noktada atanmak için YDS puanına ihtiyacınız varsa ilgili kurumun en fazla kaç yıl önceki YDS’yi kabul ettiğini kontrol etmelisiniz.

YDS’ye Kaç Ay Çalışmak Gerekir?

Gelelim asıl sorumuza yani YDS kaç ayda biter sorusuna. Bu soruya net olarak bir cevap vermek mümkün olmuyor. O anki dil bilginiz ve öğrenme kapasiteniz tabii ki bu süreyi etkiliyor. Fakat çıkan sorulardan görebileceğiniz konular zordur. Yapılan bir Türkçe sınavının yabacı dile çevrilmiş hali gibidir. Bu noktada düzgün şekilde çalışmanız gerekmektedir. Temel olarak girdiğiniz yabancı dile de hâkim olmanız gerekir.

Bu noktada eğer hiçbir dil bilginiz yoksa tamamen sıfırdan başlayacaksanız sizlere en az 6 – ay süre gerekmektedir. 6 – 7 aydan kısa sürede YDS’de başarıya ulaşmak zordur. Tabii ki burada başarıdan kastımız 70 veya 80 üstünde bir puan almanızdır. Eğer hedefiniz alt sınır olan 50 veya 55 ise bunun için 4-5 aylık bir çalışma da yeterli olacaktır. Fakat gireceğiniz yabancı dil hakkında hiçbir bilginiz yoksa bu durumda birkaç hafta içerisinde veya birkaç ayda YDS’yi tamamen bitirmeniz mümkün değildir. İnternet üzerinde yer alan YDS taktikleri ile bir yere gelebilecek olsanız da maalesef devamını getirmek için düzenli olarak çalışmanız gerekiyor. Özellikle kelime bilginizin de iyi olması gerekiyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir