1. Anasayfa
  2. TUS

YDUS Nedir? YDUS Ne Zaman? Tüm Detayları

YDUS Nedir? YDUS Ne Zaman? Tüm Detayları
ydus nedir
0

YDUS (Tıpta yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavı), tıpta yan dal uzmanlık eğitimi görmek isteyen kişilerin girmesi gereken bir sınavdır. Bu sınava girecek adayların devlet hizmeti yükümlülüğünü tamamlamasına en fazla 9 ay kalmış olmalıdır. Bunun yanında sınavın yapılacağı ana dalda uzmanlık unvanını almış olan adaylar tıpta yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavına girebilmektedir. Bir adayın YDUS’a istediği kadar girebilme hakkı vardır. Bu noktada başarılı olana kadar girmeye devam edebilir. Peki bu YDUS nedir? Bu sınavın ayrıntıları nelerdir?

YDUS Neden Yapılır?

Bu sınav eğitim araştırma hastanelerinde ve tıp fakültelerinde daha ileri seviyede bir uzmanlık eğitimi görmek isteyen adaylar için yapılan bir sınavdır. Bu sınava sadece doktorlar girebilmektedir. Diğer sağlık çalışanlarının girmesi mümkün değildir. Tabii ki bir yan dalda eğitim görmek için ilk olarak o dalın bağlı olduğu ana uzmanlık alanında uzmanlık unvanının alınmış olunması gerekmektedir. Sınav ÖSYM tarafından yapılmaktadır.

YDUS nedir sorusunun yanında sorulan sorulardan birisi de YDUS için de YDS gerekiyor mu sorusu olmaktadır. TUS sınavından önce ön şart olarak YDS gerektiği için adaylar bu sınavda da bu şart var mı merak etmektedir. Tıpta yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavı için yabancı dil yeterlilik sınavına girmenize gerek yoktur. Bu sınav için sadece uzman olmanız gerekmektedir. Uzman olmanız ve doktor olmanız dışında sizlerden beklenen bir şart yoktur.

YDUS Ne Zaman Yapılır?

Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı yani YDUS sınavı ne zaman yapılır sıklıkla merak edilir. Güncel sınav tarihleri ÖSYM tarafından sınav takviminde güncel olarak sene başında yayınlanır.

2024 YDUS 1.Dönem sınavı başvuru tarihleri 17 Nisan 2024 ve 25 Nisan 2024 tarihinde yapılacaktır. YDUS 1. Dönem 2024 sınavı 2 Haziran 2024 tarihinde yapılacaktır.

2024 YDUS 2.Dönem sınavı başvuru tarihleri 25 Ekim 2024 ve 4 Kasım 2024 tarihinde yapılacaktır. YDUS 1. Dönem 2024 sınavı 15 Aralık 2024 tarihinde yapılacaktır.

YDUS’a Kimler Girmelidir?

YDUS başta da belirtiğimiz gibi kendisini yan bir dalda geliştirmek isteyen adaylar için yapılan bir sınavdır. Eğer yan dal uzmanlığı almak istiyorsanız bu sınava girmeniz gerekir. Bunun dışında girmenize gerek yoktur. Tüm doktor adaylarının bu sınava girmesi gerekmez. Herhangi bir şekilde zorunlu değildir.

YSUS’a başta da belirtiğimiz gibi istediğiniz kadar girmeniz mümkündür. Bu noktada, bu konuda da bir sınır olmamaktadır. İsteyen herkes istediği kadar bu sınava girebilmektedir. Girmek istemeyen doktorlar ise girmeme hakkına sahiptir. Kendilerini yan dalda da geliştirmek zorunda değildir.

YDUS’ta Kaç Soru Sorulur?

YDUS sınavı her yıl bir kez yapılmaktadır. Bazı istisnai yıllarda iki kere yapıldığı da olmuştur. Bu noktada insanlar bu dönemlerde sıklıkla sınavı araştırmaktadır. YDUS nedir sorusunu sıklıkla sormaktadır. Bu sorunun bir parçası da sınavda kaç soru olduğudur. Bu sınav diğer sınavlardan farklı olarak 2 parçadan oluşmaktadır. Bunlardan birinci kısmı hepimiz alışık olduğu şekilde çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır. İkinci kısmında ise 20 adet açık uçlu soru bulunmaktadır. ÖSYM’nin bu anlamda yaptığı en farklı sınavlardan birisi olmaktadır.

Sınavda bu noktada toplam olarak 100 soru adaylara yöneltilmektedir. İlk 80 soruyu işaretleyerek yaptıktan sonra geriye kalan 20 soruya kendinizin cevap yazması gerekmektedir. Bu sorular açık uçlu olarak sizlere yöneltilmektedir. Bu noktada belirtiğimiz gibi diğer birçok sınavdan farklılaşmaktadır. ÖSYM sınavlarında pek de görmediğimiz bir yöntem bu sınavda uygulanmaktadır. Tabii ki açık uçlu soruları doğru olarak cevaplamanız için sınava ciddi anlamda çalışmanız gerekmektedir. Bu sorular ciddi anlamda puan getirmektedir. Bu soruların yapılması da tamamen bilginize bağlıdır.

YDUS’ta Ne Sorulur?

YDUS’da girdiğiniz alana göre sorular gelmektedir. Bu noktada hangi alanda uzmanlık almak istiyorsanız o alana özgü olarak sorular gelmektedir. Tıpta yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavının ana dalları aşağıdakiler olmaktadır. Bu noktada girmek istediğiniz yan dalın, ana dalına göre sizlere sorular yöneltilmektedir.

  • Anesteziyoloji ve Reanimasyon
  • Çocuk Cerrahisi
  • Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
  • Deri ve Zührevi Hastalıkları
  • Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
  • Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
  • Genel Cerrahi
  • Göğüs Hastalıkları
  • Halk Sağlığı
  • İç Hastalıkları
  • Kadın Hastalıkları ve Doğum
  • Kalp ve Damar Cerrahisi
  • Nöroloji
  • Ortopedi ve Travmatoloji
  • Plastik
  • Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
  • Radyoloji
  • Tıbbi Mikrobiyoloji
  • Tıbbi Patoloji
  • Üroloji

Bu alanlardan hangisinin yan dalına girecekseniz sizlere o alandan sorular sorulmaktadır. Daha önce de belitiğimiz gibi girdiğiniz alan göre sizlere 80 tane çoktan seçmeli (yani halk arasında bilinen adı ile test) 20 tanesi de açık uçlu (yani halk arasında bilinen adı ile klasik) soru yer almaktadır. Girdiğiniz ana dalda uzman olmanız bu noktada da önem kazanmaktadır. Aksi halde bu sorulara yanıt vermeniz mümkün olmayacaktır. Şansa dayalı bir sınav olmaması için 20 adet de klasik yani açık uçlu soru sorulmaktadır. Bu sorulara doğru cevap verememeniz durumunda sınavdan başarılı olmanız da mümkün olmayacaktır. Bu sınavda yabancı dil yeterlilik sınavı şartı bulunmamaktadır. Bu yüzden tekrar YDS’ye girmenize gereken yoktur. Ama alan uzmanlığı şartı vardır. Uzman olmadan bu sınava girmeniz mümkün değildir. Zaten uzman olmayan bir kişinin bu sorulara cevap vermesi de olanaklı değildir.

Sınavda açık uçlu sorulara cevap yazarken tam olarak istenileni yazmanız önemlidir. İstenilenden daha fazlasını yazarsanız veya kötü bir yazı ile yazarsanız bu durumda sorumluluk size ait olacaktır. Sınavdan sonra mağdur olmamak için mutlaka yönergeleri doğru olarak takip etmeniz gerekir. İstenilen dışında bir şey yazmamanız gerekir. Bunun yanında düzgün bir yazı ile ve kelimeleri doğru şekilde yazarak cevaplamalısınız. Belirtiğimiz gibi bu kısımlarda bir hata yapmanız durumunda düzeltme şansınız olmayacaktır ve soruları yanlış cevaplamış olarak kabul edileceksinizdir. Bu da puan kaybetmenize ve daha düşük bir not almanıza neden olacaktır.

YDUS Kaç Saat Sürer?

Sınav daha önce de belirtiğimiz gibi 2 farklı süreçten oluşmaktadır. Sınavın ilk kısmı 80 sorudan oluşan açık uçlu sorulardır. Bu 80 soruyu cevaplamanız için sizlere verilen süre 100 dakika olmaktadır. Sınavın ikinci kısmında ise sizlere 20 adet klasik yani açık uçlu soru yöneltilmektedir. Bu soruları cevaplamanız için de sizlere 60 dakika yani bir saat süre verilmektedir. Sınavda sizlere verilen toplam süre 160 dakika olmaktadır. Yani sizlere 2 saat 40 dakika süre verilmektedir.

Bu süreler iki kısım için ayrı ayrı verilmektedir. Yani açık uçlu kısmı 80 dakika da bitirirseniz oradan kalan 20 dakikayı açık uçlu soruların kısmında kullanmanız gibi bir durum yoktur. Bu yüzden süreleri birbirinden bağımsız düşünmeniz daha iyi olacaktır. Toplam 160 dakikam var olarak düşünmek sizleri yanıltacaktır. İki sınavı ayrı ayrı düşünmeli çalışırken de buna göre çalışmalısınız. Çoktan seçmeli soruların olduğu kısımlara çalışırken 100 dakika sürenizi göz önünde bulundurarak çalışmalısınız.

YDUS’ta Yanlışlar Doğruyu Götürür Mü?

ÖSYM’nin bazı sınavlarında yanlışlar doğruları götürürken bazılarında götürmemektedir. Bu noktada eğer bir sıralama amacı varsa yanlışlar doğruyu götürür. Eğer sıralama amacı yoksa sadece bilginiz ölçülmeye çalışılıyorsa bu durumda yanlışlar doğruyu götürmez. YDUS bir sıralama sınavıdır. Yani adayları kendi içerisinde sıralamayı amaçlamaktadır. Bu noktada yanlışlar da doğruları götürmektedir.

Tıpta yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavında yapacağınız her 4 yanlış bir doğruyu götürecektir. Yani her yanlışınız 0,25 netinizi götürecektir. Bu yüzden emin olmadığınız soruları yapmamanız da önemlidir. Sınavda yaptığınız her yanlış sizlere eksi bir puan olarak yansıyacaktır. Emin olmadığınız soruyu işaretlememeniz gerekir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir